ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κριτήρια για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Τα κριτήρια για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Με βαθμολόγηση θα γίνει η επιστροφή των περίπου 3.900 απολυμένων και διαθεσίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, καθώς και η τοποθέτηση των 6.000 επιτυχόντων σε παλιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Κατά τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα ακολουθήσει η καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλο το Δημόσιο.

Κατόπιν οι θέσεις θα προκηρυχτούν σε κλειστό διαγωνισμό που θα αφορά μόνο τους απολυμένους, τους διαθεσίμους και τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ σε παλαιότερους διαγωνισμούς.

Ως κίνητρο για την ταχύτερη τοποθέτησή τους, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποδεσμεύει τους υπαλλήλους και τους επιτυχόντες των διαγωνισμών από τις θέσεις που υπηρετούσαν ή είχαν επιτύχει προκειμένου να συμμετάσχουν στη μίνι κινητικότητα και να στελεχώσουν θέσεις του ίδιου κλάδου και ειδικότητας στην οποία ανήκουν, αλλά σε άλλους φορείς ή υπουργεία.

Οι μετακινήσεις

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται στα όρια των δήμων ή των νομών που απασχολούνταν οι υπάλληλοι στο παρελθόν, ενώ σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία, τότε θα επανέλθουν στις θέσεις που εργάζονταν (εάν πρόκειται για απολυμένους ή διαθεσίμους) ή στις θέσεις που είχαν πετύχει (εάν πρόκειται για επιτυχόντες του ΑΣΕΠ).

Τα 6 κριτήρια με τα οποία θα βαθμολογηθούν και θα καταταχθούν από την τριμελή επιτροπή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την τοποθέτησή τους αφορούν:

1 Σπουδές: Για τους κατόχους τίτλου πανεπιστημιακής τεχνολογικής εκπαίδευσης προβλέπεται η μοριοδότηση ανάλογα με τον βαθμό του πτυχίου αλλά και την κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Παράλληλα θα μοριοδοτούνται οι ώρες επιμόρφωσης σε σεμινάρια, καθώς και η γνώση ξένων γλωσσών.

2 Προϋπηρεσία: Με βάση τον αναγνωρισμένο χρόνο για μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα υπάρξει κλιμακωτή μοριοδότηση για κάθε πέντε χρόνια προϋπηρεσίας, όσον αφορά τους υπαλλήλους που έχουν απολυθεί ή είναι σε διαθεσιμότητα. Για τους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα έως και επτά χρόνια σε συναφές αντικείμενο, όπως προβλέπει ο νόμος.

3 Υπηρεσιακή αξιολόγηση (αφορά μόνο απολυθέντες ή διαθεσίμους): Θα λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση της υπηρεσίας με τον μέσο όρο των αξιολογήσεων των τελευταίων τριών ή πέντε ετών.

4 Οικογενειακή κατάσταση: Μοριοδοτείται, επίσης, η οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου, η οποία θα είναι ανάλογη με τον αριθμό των τέκνων.

5 Ομοεδρικότητα του φορέα προέλευσης - φορέα υποδοχής: Σημαντικό κριτήριο που θα βαθμολογείται θα αποτελεί εάν ο φορέας στον οποίο επιθυμεί να τοποθετηθεί ο υπάλληλος είναι στον ίδιο δήμο με την υπηρεσία που υπηρετούσε στο παρελθόν ή είχε επιτύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

6 Συνυπαγωγή φορέα προέλευσης - φορέα υποδοχής στο ίδιο υπουργείο: Ενα από τα κριτήρια που θα αξιολογηθούν θα είναι επίσης εάν η υπηρεσία που θέλει να τοποθετηθεί ο υποψήφιος ανήκει στο ίδιο υπουργείο με τη θέση που υπηρετούσε ή είχε πετύχει σε παλαιότερο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Σαρωτικό κύμα μετακινήσεων
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται στην τελική φάση για την οριστικοποίηση των κριτηρίων και τη βαθμολόγηση της μίνι κινητικότητας που θα αποτελέσει τον προάγγελο της μεγάλης κινητικότητας, η οποία θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικές ειδήσεις