ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Η Αθήνα χρησιμοποιεί το «ρωσικό χαρτί» για εκφοβισμό του Βερολίνου

FT: Η Αθήνα χρησιμοποιεί το «ρωσικό χαρτί» για εκφοβισμό του Βερολίνου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το «ρωσικό χαρτί» για εκνευρίσει και να εκφοβίσει τους Ευρωπαίους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Αθήνα φιλοδοξεί η Μόσχα να άρει το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα – ροδάκινα, ακτινίδια, φράουλες – , ενισχύοντας τις ρωσο – ελληνικές σχέσεις, τη στιγμή που και οι δύο ηγέτες νιώθουν τη διπλωματική ψυχρότητα των Ευρωπαίων, οι Ρώσοι για την ουκρανική κρίση και η Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση.

FT

Όπως αναφέρεται, αυτό που ανησυχεί τους Ευρωπαίους διπλωμάτες είναι πως το «φλερτ» μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι κάτι περισσότερο από «εμπόριο φρούτων». Ο μεγάλος φόβος, όπως τον εκφράζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του, είναι μία συνωμοσία τύπου «δούρειου ίππου», όπου η Ρωσία θα συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις – μία κίνηση που θα «σκοτώσει» τη δυτική ομοθυμία στο ζήτημα της Ουκρανίας.

«Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τη Ρωσία ως μέσο για να εκνευρίσουν το Βερολίνο, για να το φοβίσουν. Ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι έχει εναλλακτικές», επισημαίνει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, ειδικός σε θέματα ελληνορωσικών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, τονίζοντας: «Όμως δεν έχει καμία πρόθεση να μετατρέψει την Ελλάδα σε δορυφόρο της Ρωσίας. Και οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό. Όπως, άλλωστε, και οι Γερμανοί. Πρόκειται για απλό θέατρο, ένα ελληνικό παιχνίδι και φοβάμαι ότι μοιάζει λίγο με ένα σκυλάκι που προσπαθεί να φοβίσει ένα λιοντάρι».

Σχετικές ειδήσεις