ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΕ: Στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για τις ρυθμίσεις

ΟΑΕΕ: Στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για τις ρυθμίσεις

Αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ προς το ταμείο των εμποροβιοτεχνών επικρατεί στη διοίκηση του ΟΑΕΕ - Δείτε τη διαδικασία ηλεκτρονικά

Συνολικά, έχουν κατατεθεί πάνω από 33.000 αιτήσεις, ενώ μέχρι την περασμένη Παρασκευή (24/04/2015) κατατέθηκαν περίπου 5.312 αιτήσεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν ουρές και ταλαιπωρία ασφαλισμένων στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού.

Oι εκόνες των προηγούμενων ημερών τις οποίες ανέδειξε το Newsbomb.gr με επιτόπιο ρεπορτάζ είναι εξόχως απογοητευτικές για τον τρόπο με τον οπιοίο εξυπηρετούν τα ασφαλιστικά ταμεία τους πολίτες.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου και όσο μειώνονται οι μέρες που θα παραμείνει «ανοικτή» η ρύθμιση, τόσο αυξάνονται οι οφειλέτες που επισκέπτονται τα καταστήματα του ΟΑΕΕ για να υποβάλλουν αιτήσεις.

Για τον λόγο αυτό, ο διοικητής του Οργανισμού, Τάσος Πετρόπουλος, αποφάσισε να επεκτείνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης μέσω του www.oaee.gr και για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, με στόχο τη διευκόλυνση των οφειλετών και την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών.

Η δυνατότητα δίνεται σε ενεργούς ασφαλισμένους, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον έχουν ήδη καταβάλει τις εισφορές του 1ου διμήνου 2015 (αν απαιτείται) και οι οφειλές τους δεν έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ήδη κατατεθεί 33.015 αιτήσεις για την τακτοποίηση ποσού κοντά στο μισό δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί από εφάπαξ καταβολές και δόσεις 14,852 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας οι αιτήσεις θα έχουν ξεπεράσει τις 80.000 και θα ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι χθες η προσέλευση των οφειλετών είχε ξεπεράσει κατά 40% τη συμμετοχή σε όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, ανά δίμηνο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς από τα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά την προσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο η συγκεκριμένη εφαρμογή. Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα και να ενεργοποιηθεί, όσο το δυνατόν συντομότερα, ο μηχανισμός.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΑΕΕ, στα πλαίσια της αναβάθμισης των υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους , από σήμερα, παρέχει διαδικτυακά (www.oaee.gr) την δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση, μέσω της υπηρεσίας «ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΕΔΩ».

Με την νέα υπηρεσία ο ασφαλισμένος ενημερώνεται για την οφειλή του και τους όρους εξόφλησής της, ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που θα επιλέξει.

Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνει το σενάριο ρύθμισης που ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του και, εφόσον , επιθυμεί προχωρεί στην υποβολή του αιτήματός του.

Η Υπηρεσία ολοκληρώνεται με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος με την ταυτότητα οφειλής, το ποσόν της πρώτης δόσης και οδηγίες για την καταβολή τόσο της πρώτης όσο και των επόμενων δόσεων.

Κατά την πρώτη εφαρμογή, η υπηρεσία απευθύνεται σε ενεργούς ασφαλισμένους καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον έχουν ήδη καταβάλει τις εισφορές 1ου διμήνου 2015 (όπου απαιτείται) και το ύψος της κύριας οφειλής τους δεν υπερβαίνει τις 5.οοο€.

Στις προθέσεις του Οργανισμού είναι η άμεση επέκταση της νέας υπηρεσίας έτσι ώστε να εξυπηρετείται διαδικτυακά το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων-οφειλετών.

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΑΣ