ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρώτα χρηματοδότηση και μετά το πολυνομοσχέδιο»

«Πρώτα χρηματοδότηση και μετά το πολυνομοσχέδιο»

Συνέχεια των επαφών και συνομιλιών - μετά από την παύση μιας ημέρας, την Κυριακή - σήμερα Δευτέρα (4/5) στο Brussels Group με το Μαξίμου να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και τους δανειστές να δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΚΕΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP

Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group αν και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να έχει και νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να μην εγκλωβιστεί η προσπάθεια μόνο στα τεχνικά κλιμάκια.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρέθηκαν στο επίκεντρο πολύωρης σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Σπύρου Σαγιά. Όπως τονίζουν από το Μαξίμου το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ΔΝΤ είναι ότι το Ταμείο επαναφέρει το θέμα της 5ης αξιολόγησης, κάτι που είχε καταφέρει ο πρωθυπουργός να λειάνει τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα, το ΔΝΤ φαίνεται να έθεσε, εκ νέου, θέμα ομαδικών απολύσεων και παγώματος του νομοσχεδίου Σκουρλέτη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Ταμείου, ενώ οι εκπρόσωποί της στη διαπραγμάτευση παρουσίασαν πίνακες και στοιχεία που αποδεικνύουν, πρώτον ότι οι συλλογικές συμβάσεις τηρούνται σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και, δεύτερον, ότι λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στις βασικές θέσεις:

Πρώτα συμφωνία για χρηματοδότηση και μετά ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Όπως μάλιστα διαβεβαιώνουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού: «Αυτή τη φορά δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος να αρκεστούμε σε προφορικές διαβεβαιώσεις όπως έγινε με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

- Την Τετάρτη 6 Μαΐου συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και χωρίς διαπιστωμένη πρόοδο στη διαπραγμάτευση δεν αναμένεται να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

- Στις 8 και 9 Μαΐου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προγραμματίσει επαφές με υπουργούς Οικονομικών και αξιωματούχους για «το ελληνικό θέμα» ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαΐου.

- Στις 12 Μαΐου πρέπει να καταβληθεί η σημαντική δόση των 760 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Μια μέρα πριν, στις 11 Μαΐου, είναι προγραμματισμένο το Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις