ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίζουν με την Ελλάδα τα «θηρία»

Παίζουν με την Ελλάδα τα «θηρία»

Στη ρωμαϊκή αρένα με τα θηρία της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται η Ελλάδα, που μετρά τις ώρες πλέον μίας τεχνητής οικονομικής ασφυξίας, η οποία ξεκινάει από τα γραφεία της Λαγκάρντ στη Νέα Υόρκη και του Σόιμπλε στο Βερολίνο, για να καταλήξει στο γραφείο του Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το ΔΝΤ θέλει να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στην Ελλάδα ζητώντας άμεσα, είτε κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 40% περίπου είτε ανάληψη όλων των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ (κάπου 60-70 δισ.) από την Ευρώπη και έξοδο του ΔΝΤ από τους τρεις θεσμούς που διαπραγματεύονται με την Ελλάδα.

Η γραμμή Λαγκάρντ είναι «σπρώξτε την Ελλάδα στην ασφυξία και στο "ατύχημα" (μη εξόφλησης μίας δόσης προς το ΔΝΤ) ώστε να αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν όλα τα χρέη τους για να μην υπάρξει το Grexit ή να προχωρήσουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Το Βερολίνο, με τον απόλυτα σκληρό και αδιάλλακτο απέναντι στην Ελλάδα Σόιμπλε να κυριαρχεί κάθε φορά στο Eurogroup, δεν συζητάει την περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους, αλλά τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, ακόμα κι αν αυτά οδηγήσουν σε ένα αναπόφευκτο Grexit.

Σε αυτήν τη μάχη ελεφάντων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνο, η Ελλάδα συνθλίβεται καθημερινά, καθώς ο πήχης για δημοσιονομικά μέτρα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά από την πλευρά των δανειστών μας και πλέον χάνεται και η ευκαιρία της 11ης Μαΐου στο Eurogroup της Δευτέρας, για να ληφθεί κάποια θετική απόφαση για την Ελλάδα και να ανοίξουν πάλι οι κάνουλες της χρηματοδότησής της από τους δανειστές.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες από τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη μιλάνε για μία μεσοβέζικη κίνηση Ντράγκι στη σημερινή (06/05/2015) συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στην οποία δεν θα αποφασιστεί μείωση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (και άρα δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών).

Όμως, θα γίνει υπενθύμιση στην Ελλάδα, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία της χώρας μας με τους θεσμούς τις επόμενες μέρες, στην προσεχή σύνοδο της ΕΚΤ θα υπάρξει μείωση αποδοχής των τραπεζικών ομολόγων της Ελλάδας, που αυτόματα οδηγεί και σε μείωση της χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, γεγονός που θα σημαίνει μία τεχνητή ασφυξία στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις