ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Πιθανό το σενάριο παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Πιθανό το σενάριο παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα

Για άλλη μια φορά στο παρα πέντε των διαπραγματεύσεων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα - Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg θεωρεί αυξημένες τις πιθανότητες να υπάρξει παράλληλο νόμισμα στη χώρα μας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εταίρων αποτύχουν.

Αυτό τουλάχιστον φέρεται να είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε στενούς του συνεργάτες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι κάποιοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται από τον Φεβρουάριο.

Όπως πάντως τονίζουν αναλυτές, η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως τα IOUs, θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός σεναρίου που θα εξελίσσεται, όσο το αδιέξοδο αναφορικά με την χρηματοδότηση της χώρας μας παραμένει.

Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα του Μαυροβουνίου το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ χωρίς να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης.

Αν και η Γερμανίδας καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρουν ότι στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο Schaeuble έχει επίσης δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρει το πρακτορείο.

Η Γερμανία είναι «έτοιμη να πάει αυτή την πολιτική των άκρων πολύ μακριά" με τον Schaeuble στο ρόλο του "attack dog" αναφέρει ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτατο στέλεχος του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσινγκτον. "Ο κίνδυνος της μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης από την επιδείνωση της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλός", αναφέρει.

Η Merkel δήλωσε την Παρασκευή ότι χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο της ΕΕ στη Ρίγα.

"Είμαστε σε αυτό το chicken game", δήλωσε ο Kirkegaard. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί ένα σκούτερ και ο Wolfgang Schaeuble μια θωρακισμένη BMW».
Οικονομολόγοι και αναλυτές δηλώνουν ότι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως τα IOUs, θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός σεναρίου που εξελίσσεται, εάν επιμείνει το αδιέξοδο στην ελληνική χρηματοδότηση και η χώρα χρεοκοπήσει. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι «απλώς λαμβάνουν τα πάντα υπόψη», είχε δηλώσει ο Schaeuble σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Απρίλιο.

Σχετικές ειδήσεις