ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Οριακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

ΟΟΣΑ: Οριακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οριακή ανάπτυξη 0,1% της ελληνικής οικονομίας φέτος και επιτάχυνσή της στο 2,3% το 2016 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών - μελών του (Economic Outlook).

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 25,7% φέτος και περαιτέρω στο 24,7% το επόμενο έτος από 26,5% το 2014. Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται 1,4%, όπως και πέρυσι, ενώ το 2016 προβλέπεται αύξηση των τιμών κατά 0,3%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί λίγο φέτος στο 3,4% του ΑΕΠ και περαιτέρω στο 2,8% το 2016 από 3,6% το 2014. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 187,9% του ΑΕΠ από 184,1% του ΑΕΠ πέρυσι και να μειωθεί οριακά το 2016 στο 187,6% του ΑΕΠ.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην έκθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ασθενής το 2015, καθώς η αβεβαιότητα που συνδέεται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας έχουν υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. Για το 2016, η ανάπτυξη θα αποκτήσει δυναμική και η ανεργία θα μειωθεί κάπως, καθώς οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα ανακάμπτουν, ενώ η μεταρρυθμιστική δυναμική θα ανανεώνεται. Ο πληθωρισμός θα συνεχισθεί το 2015, λόγω του πολύ υψηλού βαθμού χαλάρωσης της οικονομίας.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει: «Το βάρος του χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλό και η δημοσιονομική βιωσιμότητα απαιτεί τη συνέχιση της συγκράτησης για κάποιο χρόνο. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στοχεύει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και της είσπραξης φόρων είναι αναγκαίες για την αύξηση των εσόδων, ενώ περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις θα βοηθούσαν να συγκρατηθούν οι δαπάνες».

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις θα τόνωναν τις εξαγωγές και θα δημιουργούσαν περισσότερες υψηλής ποιότητας θέσεις απασχόλησης. Οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική πρέπει να στοχεύουν στη δίκαιη κατανομή του κόστους και του οφέλους από την προσαρμογή».

«Η ανάκαμψη των επενδύσεων θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την επιστροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την αύξηση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Απαραίτητη είναι και η βελτίωση της πρόσβασης σε πιστώσεις. Για τον λόγο αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ανάπτυξη 1,4% φέτος και 2,1% το 2016 προβλέπει για την ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ

Ρυθμό ανάπτυξης 1,4% φέτος και 2,1% το 2016 αναμένεται να καταγράψουν οι οικονομίες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), χάρη στο φθηνότερο πετρέλαιο, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την άνοδο στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία φέτος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου αναμένεται να διασφαλίσουν την σταδιακή ανάκαμψη, ακόμα και αν οι αδύναμες επενδύσεις παραμένουν παράγοντας ανησυχίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οργανισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται στο 3,1% από το 3,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, είπε ότι αναμένει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,8% το 2016, με το ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα να διαμορφώνεται στο 6,8% φέτος και στο 6,7% το 2016 από 7,4% πέρυσι.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκε σημαντικά στις αρχές του 2015, αναμένεται πλέον στο 2,0% φέτος, σημαντικά χαμηλότερα από το 2,2% πέρυσι, πριν ανέλθει στο 2,8% το 2016.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ, ενώ επιδοκιμάζει τις κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και λέει ότι αναμένει τις τιμές πετρελαίου να προσθέσουν ένα τέταρτο ποσοστιαίας μονάδας στους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο το 2015 και το 2016, εκφράζει ανησυχίες.

«Ο βασικός λόγος για την αδυναμία στις επενδύσεις είναι η ίδια η αδύναμη ανάκαμψη και οι αμφιβολίες για τις προοπτικές ισχυρότερης ανάπτυξης» ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Σχετικές ειδήσεις