ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνταξη σε οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Σύνταξη σε οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Απεγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων οφειλετών ελευθέρων επαγγελματιών που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τροπολογία - ανάσα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Το Newsbomb.gr δίνει στη δημοσιότητα τη διάταξη για την καταβολή της σύνταξης

Ακόμα και αναδρομικά μπορούν να λάβουν σύνταξη οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ με την ρύθμιση ανάσα που καταθέτει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας. Το Newsbomb δίνει στη δημοσιότητα τη διάταξη για την καταβολή της σύνταξης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα ΚΕΠΑ (βρίσκεται σε διαβούλευση) και προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών με μέρος της σύνταξης που δικαιούνται.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι τα ποσά οφειλής παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 40, με την πρώτη δόση να παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα.

Μάλιστα, χρήση της ρύθμισης μπορεί να γίνει και από ασφαλισμένους των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης έχει απορριφθεί ή έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του π.δ. 258/1983 δίμηνη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του ποσού της οφειλής που υπερβαίνει των 15.000 Ευρώ ή των 20.000 Ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Αναλυτικά, η προωθούμενη διάταξη προβλέπει:

1. Σύμφωνα με την παρ. 2 και 3 του άρθρου 61 του ν.3863/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 43 του ν.3996/2011, δίνεται η δυνατότητα καταβολής της σύνταξης από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα, εάν το οφειλόμενο ποσό, προσαυξημένο με τα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 30 μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων λόγω γήρατος για καθέναν ασφαλιστικό οργανισμό, με ανώτατο όριο το ποσό των € 15.000, και ειδικά για τον ΟΑΕΕ το ποσό των €20.000 (άρθρο 32 παρ. 3 ν.4075/2012).

Τα ανωτέρω ποσά οφειλής παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 40, με την πρώτη δόση να παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα.
Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, σύμφωνα με το άρθρο 6 του π.δ. 258/1983, γνωστοποιούν εγγράφως στους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης το συνολικό ύψος της οφειλής τους. Οι ασφαλισμένοι εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 30 κατώτατα όρια λόγω γήρατος του φορέα τους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, με μηνιαία παρακράτηση του ποσού της κάθε δόσης από τη σύνταξή τους, λαμβάνοντας και τις αναδρομικές συντάξεις τους.

2. Λόγω της συνεχιζόμενης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας και των επιπτώσεων που αυτή έχει ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ καθώς και στους ανεξάρτητα απασχολούμενους ασφαλισμένους στους Τομείς του ΕΤΑΑ, πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 Ευρώ για τον ΟΑΕΕ και τα 15.000 Ευρώ για το ΕΤΑΑ και τους λοιπούς φορείς που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα καταβολής των αναδρομικών συντάξεων.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση και ειδικότερα με την παράγραφο 1 αυτής, αυξάνεται το ποσό της οφειλής που μπορεί να συμψηφίζεται ή να παρακρατείται από τη σύνταξη των υποψήφιων συνταξιούχων, σε 25.000 Ευρώ, με παράλληλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων συμψηφισμού ή παρακράτησης της οφειλής από τα ποσά των συντάξεων μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, για το σύνολο των φορέων ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και λοιπούς φορείς που εντάσσονται στη ρύθμιση).

Για την ευχερέστερη εφαρμογή της ρύθμισης, λαμβάνεται πλέον υπόψη το κατά περίπτωση κατώτατο όριο, ανάλογα με το εάν χορηγείται σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ το κατώτατο όριο είναι εκείνο που προκύπτει κατά περίπτωση βάσει του συνταξιοδοτικού καθεστώτος το οποίο επιλέγουν οι ασφαλισμένοι για τη συνταξιοδότησή τους (διατάξεις ΟΑΕΕ βάσει του π.δ. 258/2005 ή καταστατικές διατάξεις των πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ).

3. Με την παρ.4 της προτεινόμενης ρύθμισης, δίνεται η δυνατότητα σε όσους υποβάλλουν αίτηση μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, να υπαχθούν σε ειδικό καθεστώς συμψηφισμού με αναδρομικά δικαιούμενες συντάξεις, του συνόλου της οφειλής τους ή μέρους αυτής, εφόσον το ποσό των αναδρομικών συντάξεων δεν επαρκεί για πλήρη συμψηφισμό της οφειλής τους. Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής που δεν συμψηφίζεται με αναδρομικές συντάξεις, παρακρατείται από τα ποσά των συντάξεων σε 60 κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις. Συνολικά το ποσό της οφειλής που συμψηφίζεται με αναδρομικές συντάξεις καθώς και εκείνο που παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις από την καταβαλλόμενη σύνταξη, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 50.000 Ευρώ. Τυχόν επιπλέον ποσό οφειλής καταβάλλεται εφάπαξ.

Για τους ασφαλισμένους που θα υπαχθούν στη ρύθμιση της παρ.4, η συνταξιοδοτική απόφαση δεν εκδίδεται πριν την πάροδο τουλάχιστον 18 μηνών από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητικό ποσό αναδρομικών συντάξεων προς συμψηφισμό. Μέχρι όμως να εκδοθεί η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση, και προκειμένου να μην μείνουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι χωρίς καμία οικονομική στήριξη, προβλέπεται να λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 360 Ευρώ, από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του φορέα ή Τομέα, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προσωρινή σύνταξη. Το ανωτέρω ποσό των 360 Ευρώ συμψηφίζεται με τα ποσά των αναδρομικά δικαιούμενων συντάξεων. Με ανέκκλητη αίτησή τους, οι ασφαλισμένοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση μπορούν να παραιτηθούν του δικαιώματος λήψης μηνιαίως του ποσού των 360 Ευρώ, χωρίς δικαίωμα λήψης παροχών ασθένειας. Ευνόητο είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.

Επιπλέον κατά την περίοδο αναμονής για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, οι ασφαλισμένοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αποκτούν δικαίωμα λήψης παροχών ασθένειας. Κατά την περίοδο αυτή καταβάλλουν την προβλεπόμενη εισφορά ύψους 4% υπέρ του κλάδου ασθένειας, υπολογιζόμενη επί του καταβαλλόμενου ποσού των 360 Ευρώ. Μετά την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης γίνεται επανυπολογισμός της μηνιαίας εισφοράς υπέρ του κλάδου ασθενείας από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης όπως προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του φορέα ή Τομέα και το επιπλέον ποσό που προκύπτει συνυπολογίζεται με το λοιπό ποσό της οφειλής και συμψηφίζεται ή παρακρατείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ανωτέρω.

Για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν ταυτόχρονα με την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1985 σχετικά με το χρόνο ασφάλισης στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξοφλήσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών το επιπλέον ποσό οφειλής που δεν συμψηφίζεται ή παρακρατείται σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Εάν μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης δεν πληρούνται οι όροι συνταξιοδότησης τα ποσά σύνταξης που έχουν καταβληθεί στους ασφαλισμένους αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η εν λόγω ρύθμιση εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ενώ με την προτεινόμενη μεταβατική ρύθμιση δίνεται λύση σε όσους έχουν μέχρι σήμερα εγκλωβισθεί και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή οι οφειλές τους είναι μεγαλύτερες και από αυτές που προβλέπεται να παρακρατούνται σε δόσεις από τη σύνταξη κατά την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση.

Σχετικές ειδήσεις