ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Αυτή είναι η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με μεταβατικό διάστημα κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη τριετία, διατήρηση του ΕΚΑΣ και καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων της μεγάλης πλειοψηφίας, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό.

Περιορισμός των πρόωρων συντάξεων από 1.1.2016 - Διατήρηση του ΕΚΑΣ - Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων – Οι «θεσμοί» δέχονται τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Newsbobm.gr, κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία σε αυτό το «καυτό» και κρίσιμο θέμα, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η πιθανή - μέχρι αυτή τη στιγμή - πολυπόθητη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν θίγει τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ δεν προβλέπει επίσης μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις περιορίζονται άμεσα και δραστικά (από την 1.1.2016), παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διεκδικεί μεταβατική περίοδο τριετίας (2016 - 2019) για πλήρη εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να μην υπάρχει συνταξιοδότηση νωρίτερα από το 62ο έτος.

Οι εξαιρέσεις...

Ταυτόχρονα, από τις μέχρι τώρα συζητήσεις και τα μέτρα που φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και με ισοδύναμα μέτρα (χωρίς να περικοπούν οριζόντια οι συντάξιμες αποδοχές) το 1,8 δισ. ευρώ που ζητούσαν οι «θεσμοί» με την ενιαία πρότασή τους που περιελάμβανε δραστική περικοπή του ΕΚΑΣ, κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Πάμε για κατάργηση των πρόωρων, των μειωμένων συντάξεων, αλλά σταδιακά, από 1/1/2016 έως και το 2025», σημειώνει άλλη κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θα θιγούν και άρα δεν θα θιγούν κατηγορίες όπως μητέρες ανήλικων παιδιών, υπαγόμενοι βαρέα και ανθυγιεινά και ΑΜΕΑ.

Τα επίμαχα μέτρα:

Η ελληνική πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει για το Ασφαλιστικό τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς κύριων συντάξεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

2. Αύξηση από 0 σε 5% της εισφοράς των επικουρικών επίσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

3. Αύξηση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών στο 3,9 για κύριες συντάξεις.

4. Αύξηση από 3% σε 3,5% των εισφορών των εργαζομένων για επικουρική σύνταξη.

5. Περιορισμός πρόωρων συντάξεων από 1.1.2016.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έγινε μέχρι τώρα καμιά συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ το ΕΚΑΣ θα διατηρηθεί μέχρι το 2020, όταν και θα αντικατασταθεί από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Τέλος, επανέρχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν εγκριθεί και από το ILO, ενώ καμία συζήτηση δεν έχει γίνει μέχρις στιγμής για τον κατώτατο μισθό.

Σχετικές ειδήσεις