ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015 - Νέοι εκβιασμοί από Ντομπρόβσκις: Το «όχι» θα περιπλέξει την εξεύρεση λύσης

Δημοψήφισμα 2015 - Νέοι εκβιασμοί από Ντομπρόβσκις: Το «όχι» θα περιπλέξει την εξεύρεση λύσης

Σε νέα εκβιαστικά διλλήματα απέναντι στον ελληνικό λαό προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι οι Έλληνες θα στείλουν την Κυριακή 5 Ιουλίου, μέσω του δημοψηφίσματος, ένα μεγάλο πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε «ένα "ναι" θα σημαίνει ότι επιθυμούν να εργαστούν στενά με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση. Ένα "όχι" θα καθιστούσε ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές και θα περιέπλεκε την εξεύρεση λύσης». «Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας κατέστη πιο περίπλοκη και ακριβή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά χειρότερη θέση σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν».

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη, ο Ντομπρόβσκις τόνισε: «Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Θα ήταν καλύτερα αν είχαμε παρατείνει το πρόγραμμα βοήθειας που έληξε. Παρόλα αυτά πρέπει να εργαστούμε ώστε να λύσουμε το πρόβλημα αντί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια».

Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. «Είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, Η ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή. Αυτό το κατανοούν και οι αγορές».

Στην περίπτωση που αποφασιστεί να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, για να υιοθετηθεί αυτό «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. «Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πολιτικά», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν παρέλειψε για άλλη μία φορά να στρέψει τα πυρά του κατά της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος βασίζεται σε μια παλιά πρόταση.

«Η ερώτηση του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά σωστή και δεν βασίζεται σε σωστά στοιχεία. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν ένα πρόγραμμα το οποίο στο μεταξύ έχει λήξει. Το Eurogroup δεν τις έχει ούτε υιοθετήσει ούτε απορρίψει. Όταν ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βρισκόμασταν ακόμη στη μέση των διαπραγματεύσεων», εξήγησε.

Σχετικές ειδήσεις