ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής - Πορτογαλία: Ευκαιρία για εναλλακτικές πολιτικές αντί λιτότητας

Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής - Πορτογαλία: Ευκαιρία για εναλλακτικές πολιτικές αντί λιτότητας

Σαν μια ευκαιρία να βρει η Ευρώπη εναλλακτικές πολιτικές αντί της λιτότηταςτόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, βλέπει ο γενικός γραμματέας του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Ο Αντόνιο Κόστα, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου στην Πορτογαλία, σημείωσε ότι «η νίκη του "'Οχι" στο δημοψήφισμα, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για μια νέα προσέγγιση στην κρίση της ευρωζώνης.

Είναι λάθος να προσπαθούν κάποιοι να απομονώσουν την κατάσταση της Ελλάδα από ότι συμβαίνει στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της» πρόσθεσε ο Πορτογάλος σοσιαλιστής ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κόστα τόνισε ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο να ερμηνευτεί η απόρριψη της πρότασης των πιστωτών, ως απόρριψη της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ» ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά και να σεβόμαστε και την ελευθερία του ελληνικού λαού να αποφασίσει το μέλλον του σε ένα δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού κόμματος «όσοι επιμένουν στη συνέχιση μιας εσφαλμένης στρατηγικής στην ΕΕ, οδηγούν αποκλειστικά και μόνο στην επιδείνωση των αποτελεσμάτων της και υπονομεύουν το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Είναι επειγόντως απαραίτητο, για τη διασφάλιση της σταθερότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, να υπάρξει μια κατηγορηματική απόρριψη κάθε Grexit», εξήγησε ο κ. Κόστα.

Ερωτηθείς για τη σκληρή κριτική προς την Ελλάδα, από Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, όπως ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο, Μάρτιν Σουλτς, ο Αντόνιο Κόστα εκτιμά ότι «δεν εκφράζουν τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε περισσότερο ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παρά ως Ευρωπαίος σοσιαλιστής».

Σχετικές ειδήσεις