ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν στο παιχνίδι... με συστάσεις το ΔΝΤ και παρεμβάσεις η αμερικανική κυβέρνηση

Παραμένουν στο παιχνίδι... με συστάσεις το ΔΝΤ και παρεμβάσεις η αμερικανική κυβέρνηση

Πυρετώδεις οι εργασίες των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων με τιςπροτάσεις να παρουσιάζονται εντός της ημέρας και να τίθενται προς έγκριση από τουςΕυρωπαίους ενώ ΔΝΤ και αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούν και περιμένουν...

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε χθες σε ομιλία της στο ινστιτούτο Brookings ότι θεωρεί απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός παραμένει δεσμευμένος στις προσπάθειες να εξευρεθεί λύση στην ελληνική κρίση.

"Μια αναδιάρθρωση του χρέους (...) είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητη στην περίπτωση της Ελλάδας ώστε να καταστεί βιώσιμο", είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, θέση η οποία βρίσκεται στον αντίποδα εκείνης των Ευρωπαίων, που απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο προς το παρόν.

Εξάλλου, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

"Το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει μια γραμμή που δεν συνεπάγεται ότι σιωπούμε, αλλά προσπαθούμε να έχουμε στο μυαλό μας τις εξελίξεις και να μην είμαστε υπερβολικοί στις θέσεις που διατυπώνουμε", ανέφερε.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση οξείας κρίσης, η οποία είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί σοβαρά και άμεσα", επέμεινε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οταν εμπλέκεται το ΔΝΤ, άποψή μου είναι ότι πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του, δεν πρέπει να τους παραβιάζει και πρέπει να υπάρχει πάντα αμεροληψία. Δεν μπορεί να υπάρχει ειδική μεταχείριση», τόνισε με νόημα η κ. Λαγκάρντ. «Τα δάνειά μας σε χώρες με δυσκολίες είναι πάντα με όρους και ειδικές απαιτήσεις και στόχος είναι πάντα η αποκατάσταση της ανάπτυξης, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η βιωσιμότητα του χρέους». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, συνέχισε λέγοντας ότι η συμβουλή του Ταμείου ήταν πάντα ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο ένας είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση- όπως έγινε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και είχε αποτέλεσμα, σημείωσε- και ο άλλος η αναδιάρθρωση του χρέους, «που πιστεύουμε ότι χρειάζεται ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας για να υπάρχει βιωσιμότητα χρέους».

«Η ανάλυση αυτή δεν έχει αλλάξει. Ισως οι αριθμοί να πρέπει να επανεξεταστούν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι πωςη Ελλάδα είναι ξεκάθαρα σε κρίση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και γρήγορα. Σε αυτή την κατάσταση παραμένουμε εμπλεκόμενοι για να βοηθήσουμε να βρεθεί η λύση με τις βασικές αρχές μας», τόνισε η κ. Λαγκάρντ. «Υπάρχουν συνεχιζόμενες εξελίξεις αυτές τις ημέρες. Θα δουλέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε», κατέληξε.

Συντασσόμενος απολύτως με το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου έκανε σαφές προς την Ευρώπη ότι το να μην αποτρέψει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα ήταν γεωπολιτικό λάθος.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Ομπάμα, απηχώντας τις ανησυχίες του Ταμείου, προειδοποίησε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επεσήμανε την έντονη απροθυμία μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Ο Λιου τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.

«Υπάρχουν πολλές άγνωστες συνέπειες εάν η κατάσταση φθάσει σε σημείο που καταρρεύσει η Ελλάδα» υπογράμμισε ο Λιου, σύμφωνα με το Reuters.

«Νομίζω ότι το άγνωστο συνιστά έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία... Νομίζω ότι είναι σε γεωπολιτικό επίπεδο ένα σφάλμα».

Ο Τζακ Λιου προέτρεψε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

«Πιστεύω ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να 'περάσει' νέα δημοσιονομικά μέτρα επιπροσθέτως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς να έχει μια ιδέα για τη βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε ο Λιου.

Σχετικές ειδήσεις