ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορούν τελικά οι Φινλανδοί να μπλοκάρουν τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών;

Μπορούν τελικά οι Φινλανδοί να μπλοκάρουν τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών;

Τρία είναι τα σενάρια βάσει των οποίων μπορεί να… παρακαμφτεί το βέτο των Φινλανδών στο Eurogroup που δεν θέλουν συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.


Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, διεμήνυσε, χθες, στους συναδέλφους του στην Ευρωζώνη πως δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση συνεργασίας (δεύτερο κόμμα της οποίας είναι οι ευρωσκεπτικιστές Αληθινοί Φινλανδοί) να εγκρίνει την έκδοση νέου δανείου από τον ESM προς την Ελλάδα.

Οι «Αληθινοί Φινλανδοί» (κατέχουν 38 από τις 200 θέσεις της Βουλής) διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως δεν θα συναινέσουν σε μία τέτοια απόφαση, απειλώντας ακόμα και με αποχώρηση από το κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου οι συνομιλίες στο Eurogroup κατέληξαν χθες σε αδιέξοδο.

«Τα προτεινόμενα αυτή τη στιγμή μέτρα δεν είναι επαρκή και αυτό αποτυπώνεται και στις σκέψεις εκπροσώπων άλλων χωρών», ανέφερε εξάλλου ο Στουμπ, μετά τη διακοπή των συνομιλιών χτες το βράδυ.

Και μπορεί σύμφωνα με τα Μέσα ενημέρωσης της Φινλανδίας, η άκαμπτη στάση του ΥΠΟΙΚ τους να οφείλεται στο γεγονός πως η κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα κρέμεται από μια κλωστή, ωστόσο υπάρχουν τρία σενάρια με τα οποία μπορεί να ανοίξει ο δρόμος (τουλάχιστον από τη Φινλανδία) για συμφωνία:

- Η κυβέρνηση της Φινλανδίας να αλλάξει στάση και να συναινέσει λόγω ασφυκτικών πιέσεων από την υπόλοιπη Ευρώπη

- Οι «Αληθινοί Φινλανδοί» να μας κουνήσουν… μαντήλι και να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.

- Τέλος να ενεργοποιηθεί μία ειδική ρήτρα του ESM η οποία προβλέπει τη λήψη της απόφασης επί του δανείου κατά πλειοψηφία της τάξης του 85%.

Βάσει, έτσι, της οικονομικής δύναμης της Φινλανδίας, μέσα στην Ευρωζώνη, η αρνητική στάση του Στουμπ, δεν θα επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα, καθώς συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία, χωρίς την ψήφο του.

Παρόλα αυτά, και σε αυτό το σενάριο που φαντάζει ως η πιθανότερη και ευκολότερη λύση, υπάρχει... κώλυμα, καθώς από τη στιγμή που στο δάνειο εμπλέκεται το ΔΝΤ, αυτό απαιτεί την απόλυτη ομοφωνία/έγκριση από το Eurogroup…

Σχετικές ειδήσεις