ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική εμπλοκή με την άφιξη του ΔΝΤ στην Αθήνα

Ξαφνική εμπλοκή με την άφιξη του ΔΝΤ στην Αθήνα

Θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν ξεκαθάρισε εάν η επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου θα βρεθεί σήμερα (24/07/2015) στην Αθήνα, μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των θεσμών.

«Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ», ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, χωρίς να επιβεβαιώνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Τρόικα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ειδική πρόσκληση που ζητάει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα ο Π. Τόμσεν, θα κατατεθεί σήμερα. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει απευθύνει ήδη κοινή πρόσκληση σε όλους τους θεσμούς.

Από σήμερα πάντως θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

Επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το τριετές Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να πληρωθεί «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

Μένει, ακόμη, να διευκρινιστεί το πώς θα δουλεύουν οι εκπρόσωποι των «θεσμών»με την ελληνική κυβέρνηση, το αν, δηλαδή, θα έχουν συνεργασία με τους υπουργούς ή αν θα βρίσκονται στους χώρους των υπουργείων.

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό με βασικότερο θέμα την διενέργεια νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ πριν τον Σεπτέμβριο.

Πάντως ο κοινοτικός Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, έχει ήδη ανοίξει παράθυρο για εκταμίευση νέου δανείου γέφυρα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΚΤ στις 20 του μήνα. Η ελληνική πλευρά πάντως δεν επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς ειδικά σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να απαιτηθεί λήψη νέας δέσμης προαπαιτούμενων εντός Αυγούστου.

Σχετικές ειδήσεις