ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσός: Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 2 ετών τον Ιούλιο

Χρυσός: Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 2 ετών τον Ιούλιο

Με κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής η τιμή του χρυσού, αντιστρέφοντας μεν τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα αλλά όχι και την κακή επίδοση του μήνα.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 6,50 δολαρίων στα 1.094,90 δολάρια ανά ουγγιά. Το πιο ενεργό συμβόλαιο, παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 6,40 δολαρίων ή 0,6% στα 1.095,10 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και τα 1.079,20 δολάρια.

Συνολικά για τον Ιούλιο, ο χρυσός συσσώρευσε απώλειες 6,5% στη βάση του πιο ενεργού συμβολαίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2013, οπότε είχε υποχωρήσει πάνω από 12%.

Η ανακούφιση της Παρασκευής από τις πιέσεις ρευστοποιήσεων ήρθε μετά τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για το κόστος απασχόλησης, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,2% στο β' τρίμηνο, πολύ λιγότερο σε σχέση με το 0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Αυτό αύξησε τις προσδοκίες πως η Fed μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων -και την επακόλουθη ενίσχυση του δολαρίου- που τείνουν να οδηγούν χαμηλότερα το χρυσό και άλλα εμπορεύματα.

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο κατέγραψε ο χαλκός, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για τη μελλοντική ζήτηση από την Κίνα, την κορυφαία καταναλώτρια της αγοράς των μετάλλων. Την Παρασκευή, το πιο ενεργό συμβόλαιο του χαλκού, παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,35 σεντς ή 0,6% στα 2,3635 δολάρια η λίβρα. Από τις αρχές του μήνα σημείωσε πτώση 8,2% παρά την άνοδο του 1,1% της προηγούμενης εβδομάδας.

Σχετικές ειδήσεις