ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσει» η συμφωνία

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσει» η συμφωνία

Σε πυρετό διαπραγματεύσεων έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και θεσμοί, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία έως την ερχόμενη Τρίτη (11/08/2015), να πάρει το δρόμο για τη Βουλή και να εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα έως τις 20 Αυγούστου.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ «ΠΙΝΕΛΙΕΣ» - ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις του Σαββάτου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης θα έχουν την Κυριακή νέες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών.

Μετά το πέρας αυτού του κύκλου διαβουλεύσεων θα γίνουν γνωστά τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν και τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η συμφωνία για την κύρωση και υλοποίησή τους.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε το Σάββατο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάμε καλά».

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, ο υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται, είναι στην πλειονότητά τους συμφωνημένα.

«Οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ ρεπορτάζ του Reuters -που επικαλείται πηγές των Βρυξελλών- επισημαίνει ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, που διεξάγονται αφορούν στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις.

Ο συζητήσεις γίνονται για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:

1) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,
2) τα «κόκκινα» δάνεια,
3) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της
4) πρόωρης συνταξιοδότησης.

Νέα «βόμβα» από Φινλανδία: Πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Η αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Φινλανδία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση δυναμιτίζει την ήδη τεταμένη κατάσταση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο (08/08/2015) στο Reuters, ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι, η Φινλανδία είναι πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Η κυβέρνηση έχει μία πολύ σφιχτή πολιτική ως προς αυτό. Δεν θα δεχθούμε την αύξηση των επιβαρύνσεων της Φινλανδίας ή περικοπές του χρέους της Ελλάδας», είπε ο Τίμο Σόινι στο περιθώριο συνεδρίου του κόμματός του «Οι Φινλανδοί».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πιστεύει πως η πολιτική της διάσωσης θα λειτουργήσει και ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σχετικές ειδήσεις