ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύς φορολογικός …πέλεκυς έρχεται μετά τις εκλογές

Βαρύς φορολογικός …πέλεκυς έρχεται μετά τις εκλογές

Οι εκλογές θα φύγουν, τα 77 φορολογικά μέτρα θα εφαρμοστούν…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ – ΕΡΧΕΤΑΙ …ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν φορολογούμενοι και νοικοκυριά με την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», από την επομένη των εκλογών οι κρατικοί μηχανισμοί θα πρέπει να δουλέψουν στο φουλ προκειμένου να προλάβουν να υλοποιήσουν τα μέτρα και να μη διαταραχθεί η ομαλή ροή των δόσεων έως το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων -στα φορολογικά έρχεται να προστεθεί ένα ….βουνό άλλων δεσμεύσεων μεταξύ των οποίων οι αλλαγές σε Ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις- συνδέεται η εκταμίευση δόσεων ύψους 23,7 δισ. ευρώ (15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες) έως το τέλος του έτους, αν και όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον η δόση του Οκτωβρίου θα καθυστερήσει λόγω εκλογών.

Μεταξύ άλλων, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψεις από την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, καλείται να ψηφίσει και κυρίως να υλοποιήσει μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος, την αύξηση των προκαταβολών φόρου στο 100%, το ψαλίδισμα στις 100 δόσεις, την αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια, την κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ των νησιών, την κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών σταδιακά έως το 2017 στο 26% από 13% σήμερα.

Αμέσως μετά την κάλπη αναμένεται να ισχύσουν μέτρα όπως οι κατασχέσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία σε πρώτη φάση -άνω των 70.000 ευρώ, μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας διασταύρωσης των αρχείων της Εφορίας με τα αρχεία των τραπεζικών καταθέσεων και δημόσιες μαύρες λίστες για όσους χρωστούν πάνω από τρεις μήνες φόρους ή εισφορές.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα εφαρμοστούν προβλέπουν:

  • Εφαρμογή της κατάργησης του ανώτατου ορίου ύψους 25% επί των μισθών και συντάξεων μείωση όλων των κατώτατων ορίων ύψους 1500 ευρώ
  • Έναρξη κατασχέσεων: Λήψη άμεσων μέτρων επιβολής όσον αφορά στους οφειλέτες που δεν καταβάλλουν εγκαίρως τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους
  • Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους ΚΤΕΟ
  • Κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών για τα πρώτα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου
  • Κατάργηση σε δύο δόσεις (Οκτώβριος 2015- Οκτώβριος 2016) της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο κίνησης
  • Έναρξη της διαδικασίας είσπραξης ΕΝΦΙΑ
  • Στο 15% από 11% η διαμόρφωση του συντελεστή φόρου για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ. Στο 35% από 33% για υψηλότερα.

Σχετικές ειδήσεις