ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στίγκλιτς: Η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί – «Καρφιά» σε Σόιμπλε

Στίγκλιτς: Η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί – «Καρφιά» σε Σόιμπλε

Την εκτίμηση πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί, καθώς όπως υποστήριξε, δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρωζώνη, εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη (16/09/2015) ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Η κρίση στην Ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν είναι πίσω μας. Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τα πράγματα θα πάνε πολύ λίγο καλύτερα», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός οικονομολόγος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ένας οικονομολόγος θα κατανοούσε ότι η πολιτική λιτότητας τελικά αποδεικνύεται μοιραία», εξήγησε.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε δεν είναι οικονομολόγος και επιμένει ότι οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες, είπε μεταξύ άλλων. « Όμως όταν οι κανόνες είναι λανθασμένοι, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Τζότζεφ Στίγκλιτς τάχθηκε επίσης και κατά της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ(FED). «Δεν υπάρχει πληθωρισμός και η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από το καταγεγραμμένο 5,1%. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν τώρα τα επιτόκια».

Σχετικές ειδήσεις