ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε live: Οι αφίξεις στο Eurogroup και τα μηνύματα των Ευρωπαίων

Δείτε live: Οι αφίξεις στο Eurogroup και τα μηνύματα των Ευρωπαίων

Ξεκίνησε η προσέλευση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο και η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Δείτε live εικόνα από το Λουξεμβούργο

Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν έστειλε αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των δεσμεύσεων.

Ο Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση «θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης. Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου και εντός του σωστού χρονοδιαγράμματος».

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, καθώς σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος.

Στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόκειται για έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων o οποίος «έκλεισε» την περασμένη Παρασκευή στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η οποία συνδέεται με δόση ύψους 1 δισ. ευρώ και στην οποία περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος όγκος των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Σχετικές ειδήσεις