ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Μετά τον ΕΝΦΙΑ και τον τσουχτερό ΦΠΑ, αναμένεται κι άλλο χαράτσι για όσους έχουν αυτοκίνητο πάνω από 1.928 κυβικά.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως έχει καταλήξει πως ο έλληνας φορολογούμενος δεν πρέπει να νιώθει ούτε μια μέρα ξεγνοιασιά! Αλλιώς δε δικαιολογείται το ένα «χαράτσι» μετά το άλλο. Από τη «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ και του αυξημένου ΦΠΑ, ακολουθεί και μία άλλη που αφορά στους κατόχους αυτοκινήτων με 1.928 κυβικά και άνω.

Τι θα πληρώσει ο κάτοχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου στην πράξη; Εκτός από τέλη κυκλοφορίας, θα χώσει στην τσέπη του να βγάλει χρήμα και για φόρο πολυτελείας!

Συγκεκριμένα: Για ένα αυτοκίνητο 1.929 κυβικών από πέντε μέχρι δέκα χρόνια, ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει επιπλέον 239 ευρώ για φόρο. Ο κάτοχος, όμως, ενός αυτοκινήτου 3.000 κυβικών, μέχρι πέντε ετών, θα καταβάλλει μέχρι τέλος του χρόνου 2.314 ευρώ. Σε ότι αφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων 5.000 κυβικών (μέχρι πέντε ετών), τα πράγματα γίνονται ακόμη σκληρότερα καθώς θα κληθούν να καταθέσουν στην εφορία το ποσό των 5.434 ευρώ εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το σίγουρο είναι ότι ο φόρος πολυτελείας δε θα αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν ιδιοκτήτη με αυτοκίνητο πάνω από 1.928 κυβικά και παλαιότητα μέχρι δέκα ετών.

Σύμφωνα με τις «οδηγίες προς ναυτιλλομένους φορολογούμενους» του υπουργείου Οικονομικών, τέλη κυκλοφορίας από 660 έως 1.320 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσα ΙΧ κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα έως τις 31 Οκτωβρίου. Για τα αυτοκίνητα που έχουν εγγραφεί μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη θα υπολογιστούν με βάση την εκπομπή ρύπων ανά χιλιόμετρο. Για όσους συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τη διακύμανση: από 0, 90 ευρώ ανά γραμμάριο για εκπομπές CO2 (από 101 έως 200 γραμμάρια) ανά χιλιόμετρο, μέχρι και 3, 40 ευρώ ανά γραμμάριο.

Δείτε αναλυτικά τι θα πληρώσετε για ΙΧ τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα μέχρι 31/10/2010

pinakas1



Δείτε πόσα θα πληρώσετε για ΙΧ που ταξινομήθηκαν από 01/11/2010 και μετά

pinakas2



Δείτε πόσος φόρος πολυτελείας σας αναλογεί εάν έχετε αυτοκίνητο από 1.928 κυβικά και πάνω

pinakas3

Σχετικές ειδήσεις