ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα είναι τα καινούρια εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα είναι τα καινούρια εκκαθαριστικά

Αναλυτικά τα στοιχεία της ιδιοκτησίας και της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας θα αναφέρονται στα νέα «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με απόφαση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαϊδου για τον τύπο και το περιεχόμενο του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ για το 2015 και των επόμενων ετών, στο νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα αναγράφονται και το σύνολο των δικαιωμάτων επί ακινήτων, το σύνολο του κύριου φόρου, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το σύνολο του συμπληρωματικού φόρου και φυσικά το ποσό καταβολής.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αμφισβητεί το ύψος του φόρου, έχει περιθώριο 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Διαφορών της ΓΓΔΕ, με αίτημα την επανεξέταση της καταλογιστικής πράξης.

Ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, στις προθεσμίες που εμφανίζονται στην επιλογή «προσωποιημένη πληροφόρηση» του λογαριασμού του υπόχρεου στην διαδικτυακή πύλη www.gsis.gr.

Εφόσον ο ΕΝΦΙΑ εξοφληθεί άπαξ, δεν προβλέπεται έκπτωση.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2015 στο Taxis αναμένεται να γίνει σταδιακά μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ενώ ο φόρος πρέπει να πληρωθεί από τους υπόχρεους σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Σχετικές ειδήσεις