ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιανόητο: Δανειστές και κυβέρνηση παρέχουν ασυλία στους μεγαλοφοροφυγάδες! (video)

Αδιανόητο: Δανειστές και κυβέρνηση παρέχουν ασυλία στους μεγαλοφοροφυγάδες! (video)

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Την ώρα που χιλιάδες μικροοφειλέτες απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις, η κυβέρνηση – με τις ευλογίες των δανειστών - επιχειρεί να «ξεπλύνει» μεγαλοφοροφυγάδες και χαρίζει φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Η μονιμοποίηση «έκτακτων» φόρων και του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η νέα μεγάλη επιβάρυνση της έμμεσης φορολογίας και τα υπόλοιπα μέτρα που συνοδεύουν το μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Επιβεβαιώνουν, ουσιαστικά, ότι στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήταν και παραμένει η χαμηλή και μεσαία τάξη, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ένα σκάνδαλο μεγατόνων, που δεν το χωρά ανθρώπινος νους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: «Ξεπλένουν» μεγαλοφοροφυγάδες και χαρίζουν φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων! Κι όλα αυτά με τις ευλογίες του μνημονίου!

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Αττικής, Δημήτρης Μέρκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπάρχει ρητή αναφορά στο τρίτο μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία εκθέσεις ελέγχου τις οποίες έχει ολοκληρώσει το ΣΔΟΕ τους προηγούμενους μήνες ακυρώνονται (!) και μετατρέπονται σε απλά πληροφοριακά δελτία, τα οποία θα αξιολογηθούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ξεκινήσει πάλι από την αρχή ο έλεγχος!

Με απλά λόγια: Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ήλεγξαν για μήνες- κατά προτεραιότητα - εκατοντάδες υποθέσεις, για τις οποίες υπήρχε υποψία φοροδιαφυγής, ολοκλήρωσαν τον έλεγχο και βεβαίωσαν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Η διαδικασία προέβλεπε να σταλούν οι υποθέσεις αυτές στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, δηλαδή να πληρώσουν οι μεγαλοφοροφυγάδες και να εισπράξει το Δημόσιο τα νόμιμα.

Οι φόροι αυτοί δηλαδή θα έπρεπε να έχουν ήδη βεβαιωθεί και το κράτος θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει να εισπράττει, αλλά το μνημόνιο λέει... «ΟΧΙ»!

Υπουργείο Οικονομικών: Πρέπει να διορθωθεί

Εντύπωση προκάλεσε, μάλιστα, η απάντηση που έδωσε, μιλώντας στην ίδια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης , ο κ. Παναγιώτης Μελαχρινός, Διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ο κ. Μελαχρινός ανέφερε ότι η εν λόγω διάταξη προϋπήρχε από το 2013 και την κατήργησε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη κατά την περασμένη θητεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Υπήρξε ωστόσο υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα στη συμφωνία που σύναψε με τους δανειστές, όπως είπε.

«Δεν μπορώ να κρίνω γιατί έγινε αυτό. Δεν είναι λειτουργικό και είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί», κατέληξε ο κ. Μελαχρινός.

Χιλιάδες ερωτήματα

Τo Newsbomb.gr, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, απορεί:

- Ποιο είναι αλήθεια το σκεπτικό της κυβέρνησης και των δανειστών;

- Πώς θα γίνει η πάταξη της φοροδιαφυγής για τα μεγάλα εισοδήματα που... ευαγγελίζονταν πριν λίγες ώρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησής του;

- Ποιος δεν θέλει να πληρώσουν όσοι έχουν βεβαιωμένα αποδειχθεί ότι φοροδιαφεύγουν;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο όνομα της περαιτέρω «ανεξαρτησίας» της φορολογικής διοίκησης και της ενίσχυσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) η κυβέρνηση προχωράει στην ουσιαστική διάλυση του ΣΔΟΕ.

Μεταφέρει απ’ το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ τους 500 απ’ τους 700 υπαλλήλους, μεταφέρει τους αντίστοιχους πόρους και την υλικοτεχνική υποδομή, και κυρίως μεταφέρει τις αρμοδιότητες του φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου.

Τι δεν μεταφέρει;

«Τις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις, στις οποίες αποτυπώνεται η διαπλοκή και η φοροδιαφυγή σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας. Υποθέσεις που αφορούν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το πολιτικό χρήμα, τα εξοπλιστικά προγράμματα κλπ και οι οποίες παραμένουν σε μια υπηρεσία η οποία δεν διαθέτει πλέον προσωπικό, δεν διαθέτει πόρους και κυρίως δεν έχει αρμοδιότητα να τις ελέγξει, μετά την κατάργηση του δικαιώματος του ΣΔΟΕ να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους», όπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ.

Ποιος είναι ο στόχος άραγε; Μήπως να μην ανοίξουν ή να μην ολοκληρωθούν ποτέ αυτές οι υποθέσεις, μέχρι και την οριστική παραγραφή τους;

Αδιανόητες αποφάσεις που απαιτούν άμεσων και ξεκάθαρων απαντήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των δανειστών...

Σχετικές ειδήσεις