ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση και του ΕΚΑΣ – Έρχεται το τέλος των επικουρικών συντάξεων

Προς κατάργηση και του ΕΚΑΣ – Έρχεται το τέλος των επικουρικών συντάξεων

Στο στόχαστρο του τρίτου μνημονίου εχει βρεθεί η κοινωνική ασφάλιση, καθώς καθημερινά αποκαλύπτεται ακόμα ένα «πλήγμα» στα κεκτημένα συνταξιούχων και εργαζομένων.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ «ΤΟΠΙΟ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ

Μετά την έμμεση επιβεβαίωση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου ότι είναι πλέον ορατή η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, τώρα φαίνεται πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης και του ΕΚΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σημείωσε σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις: Θα μπει τέλος στις επικουρικές συντάξεις» και αυτό θα γίνει «με την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις».

Πρόσθεσε δε ότι «η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος».

Σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε λόγο για ένταξη και του ΕΚΑΣ στην κύρια σύνταξη, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί και αυτό.

Επίσης τόνισε ότι θα γίνει επαναυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση την κλίμακα των μισθών.

Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε δηλαδή ότι θα αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς» τόνισε.

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη τόνισε ότι «επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με τη μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης».

Σχετικές ειδήσεις