ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Ντομπρόβσκις: Κλείστε τα όλα ως τις 15 Νοεμβρίου, μετά η ανακεφαλαιοποίηση

Τελεσίγραφο Ντομπρόβσκις: Κλείστε τα όλα ως τις 15 Νοεμβρίου, μετά η ανακεφαλαιοποίηση

Λύσεις στις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων εδώ και τώρα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο που έλαβε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που ξεκαθάρισε χθες ότι μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Το δεδομένο αυτό δεν δίνει την πολυτέλεια χρονοβόρων διαπραγματεύσεων και αναβολών καθώς ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι εξαιρετικά στενός, αφού πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος για να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων από το 2016.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι δεσμεύσεις εγκαίρως, δηλαδή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ώστε να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο πιο θετικό σήμα για την ελληνική οικονομία θα δοθεί σε κοινωνία, επενδυτές, αγορές, κ.λπ. προβλέποντας ότι αν συμβεί αυτό τότε η χώρα θα μπορούσε να εκπλήξει με το ρυθμό ανάπτυξής της.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα «κόκκινα δάνεια», η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας. Στο θέμα των κόκκινων δανείων ο κ. Ντομπρόφσκις είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί και εξέφρασε την πεποίθησή του για τη δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η αναφορά περί ανάγκης έντιμου συμβιβασμού για τους πλειστηριασμούς αλλά και η διάθεσης από την πλευρά των δανειστών να συζητήσουν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σχετικά με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο κ. Ντομπρόφσκις σημείωσε: «Είχαμε πει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς.Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.
«Οι συναντήσεις που έκανα μου έδωσαν μια συνολική εικόνα της συνεχιζόμενης εργασίας που γίνεται, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Είναι προφανές πως υπάρχει βούληση να εργαστούμε σκληρά και να κάνουμε όλα τα απαραίτητα και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις μετά τη συνάντησή του με το οικονομικό επιτελείο.

«Με τους υπουργούς σήμερα το πρωί συζητήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα με πάρα πολλή προσπάθεια. Δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί, χρειάζεται να αναλάβουμε δράση αμέσως, έτσι ώστε επιτέλους να εκσυγχρονισθεί το Ελληνικό Κράτος και η οικονομία» τόνισε σε άλλο σημείο κ. Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις εποικοδομητικές και παραγωγικές και είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε μάλιστα ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο πιο θετικό σήμα για την ελληνική οικονομία θα δοθεί σε κοινωνία, επενδυτές, αγορές κ.α. προβλέποντας ότι αν συμβεί αυτό τότε η χώρα θα μπορούσε να εκπλήξει με το ρυθμό ανάπτυξής της.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις στο τετ-α-τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό τέθηκε και το θέμα και της τεχνικής βοηθείας που θα μπορούσε να παράσχει η Κομισιόν στην Ελληνική Κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος καθώς και η αναγκαία και η άμεση ενίσχυση που θα δοθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Μετά τη συνάντηση του κ. Ντομπρόβσκις με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ο υπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται, χωρίς να υπάρχει οριστική κατάληξη (είτε συμφωνία, είτε απόρριψη) το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν περικοπές στο ασφαλιστικό από «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα».

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοιχτές εναλλακτικές όπως το ενδεχόμενο μερικής επαναφοράς των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες τα προηγούμενα έτη.

Συνολικά, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να στερείται το ΙΚΑ περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, με άμεση συνέπεια τη διεύρυνση του ελλείμματος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.

Ως άλλη εναλλακτική εξετάζεται και πρόταση για άμεση διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον, να υπάρξει και κάποιου είδους "ειδικός φόρος" που θα οδηγείται προς το σύστημα.

Σήμερα Τρίτη ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το «InnovAthens» - έναν κόμβο καινοτομίας που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επίσκεψη αυτή ο αντιπρόεδρος θα συνοδεύεται από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Σχετικές ειδήσεις