ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «δανεικά» από το Ταμείο Αλληλεγγύης καταβάλλονται οι συντάξεις του Οκτωβρίου

Με «δανεικά» από το Ταμείο Αλληλεγγύης καταβάλλονται οι συντάξεις του Οκτωβρίου

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο «κόκκινο». Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει για δεύτερη φορά «χέρι» στον λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο παρά πέντε εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των Γιώργου Κατρούγκαλου και Γιώργου Χουλιαράκη κι έτσι από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ αφαιρέθηκαν 290 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πιστώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου στους λογαριασμούς του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ του ΝΑΤ.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν πως τα υπόλοιπα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των ταμείων στις 10 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις των αντίστοιχων μηνών.

Ανάλογη «αφαίμαξη» του ΑΚΑΓΕ είχε συμβεί και το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνουμε, πάντως, πως αρχές Οκτωβρίου το ΔΝΤ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στην «χρηματοδότηση» των ταμείων μέσω του ΑΚΑΓΕ και είχε ζητήσει να σταματήσει αυτό, κυρίως δε η χρηματοδότηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και ουσιαστικά να καταργηθεί η διάταξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη με βάση την οποία υπήρχε ένας υπο λογιαριασμός στο ΑΚΑΓΕ που «τροφοδοτούσε» το ΕΤΕΑ.

Σχετικές ειδήσεις