ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια και οι κρυφοί άσοι των τραπεζών για τις αυξήσεις κεφαλαίου

Τα σχέδια και οι κρυφοί άσοι των τραπεζών για τις αυξήσεις κεφαλαίου

Τη στρατηγική τους ενόψει της αύξησης κεφαλαίου θα ξεδιπλώσουν τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες. Το χρονικό ορόσημο είναι η Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, όπου με την κατάθεση των κεφαλαιακών πλάνων οι τράπεζες θα μειώσουν το λογαριασμό των αυξήσεων κεφαλαίων του βασικού σεναρίου που πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες.

Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν βρει τα κεφάλαια των 4,4 δισ ευρώ που απαιτούνται για το «βασικό» σενάριο. Ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις αυξήσεις διαμορφώνεται καθημερινά δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ανακεφαλαιοποίηση.

Συγκεκριμένα από την αντιπροεδρεία της κυβέρνησης χθες το βράδυ εκδόθηκε ανακοίνωση που αποτελεί εξέλιξη η οποία δημιουργεί θετικές συνθήκες για την Εθνική και την Eurobank, καθώς οι προνομιούχες μετοχές που είχαν εκδοθεί το 2008 δεν θα μετατραπούν σε κοινές.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του Δημοσίου στις δύο τράπεζες δεν θα αυξηθεί από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών που είναι 1,4 δισ για την Εθνική και 950 εκατ. για την Eurobank.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην ανταλλαγή ή στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, ανεξάρτητα από την διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing), οι οποίες κατά τα λοιπά θα συνεχίζουν να υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου 3723/2008».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά και εκτιμήσεις αναλυτών ο σχεδιασμός των τραπεζών διαμορφώνεται ως εξής:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς με το κεφαλαιακό πλάνο που θα υποβάλει (θυγατρικές, ομόλογα κτλ) εκτιμάται ότι θα μειώσει το ποσοστό της υποχρεωτικής αύξησης του βασικού σεναρίου περίπου στο 1,4 δισ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο ποσό είναι ήδη εξασφαλισμένο ενώ η τράπεζα φέρεται να έχει συγκεντρώσει και επιπλέον του 1,4 δισ ευρώ Κεφάλαια.
  • Η Alpha Bank ξεκινά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης έχοντας εξασφαλίσει πλεόνασμα Κεφαλαίων της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η τράπεζα από τη μετατροπή των ομολόγων καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του βασικού σεναρίου και διαθέτει ένα πλεόνασμα Κεφαλαίων της τάξεως των 750 εκατ. το οποίο θα αξιοποιήσει για την κάλυψη των αναγκών του “δυσμενούς” σεναρίου σε συνδυασμό με επιπρόσθετα Κεφάλαια τα οποία θα αντλήσει από τις αγορές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία της τράπεζας να περάσει στον έλεγχο Ιδιωτικών Κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές.
  • H Eurobank, πάντα κατά πληροφορίες, προχωρεί επιδιώκοντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας (κατά το ποσοστό 25% του ακραίου σεναρίου που δεν θα καλυφθεί υποχρεωτικά από το ΤΧΣ). Μετά τη μη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών στη Eurobank το Δημόσιο θα ελέγχει μόνο το ποσοστό του «δυσμενούς» σεναρίου που εκδίδεται υπέρ του ΤΧΣ σε κοινές μετοχές. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Eurobank η ανταλλαγή των ομολόγων δεν είναι υποχρεωτική.
  • Η Εθνική Τράπεζα φυσικά δεν προλαβαίνει μέχρι 31/12 να έχει πουλήσει την Finansbank. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες πρέπει μέχρι 31/12/2015 να έχουν βάλει τα χρήματα στο Ταμείο και όχι να έχουν προβεί σε συμφωνίες οι οποίες θα εκπληρωθούν στο μέλλον. Παρά το ενδιαφέρον λοιπόν για το 100% της τουρκικής θυγατρικής, είναι προφανές ότι είναι τεχνικά αδύνατον να γίνει πώληση εντός δύο μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα θα μειώσει την υποχρεωτική αύξηση του βασικού σεναρίου περίπου στα 700 – 800 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η αύξηση είναι καλυμμένη.

Πηγή:newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις