ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Μοσκοβισί: Μέχρι τη Δευτέρα να έχετε ολοκληρώσει

Τελεσίγραφο Μοσκοβισί: Μέχρι τη Δευτέρα να έχετε ολοκληρώσει

Μήνυμα στην Ελλάδα να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των προεπαιτούμενων, μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, έστειλε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (video)

Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 η ανάκαμψη θα επιστρέψει στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα μπορεί να χτίσει ξανά την οικονομία της. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να επιστρέψουν οι επενδύσεις», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και επεσήμανε ότι και η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση για παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Όπως τόνισε, πρέπει μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, πρέπει η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των 49 προαπαιτούμενων. Μεγάλα «αγκάθια», όπως είπε ο Γάλλος επίτροπος, παραμένουν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα - και τα «κόκκινα» δάνεια.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Όπως είπε, «συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους».

«Θα βρούμε τον συμβιβασμό ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί για τα "κόκκινα" δάνεια έρχονται την ώρα που κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν δεν βρεθεί λύση από την ελληνική κυβέρνηση για τα "κόκκινα" δάνεια.

Ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος με έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να οδηγήσει σε μία έκβαση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη, υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για αυτό και πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάστασή του.

Σχετικές ειδήσεις