ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Έτοιμοι να συζητήσουμε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσα στο 2015

Ρέγκλινγκ: Έτοιμοι να συζητήσουμε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσα στο 2015

«Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μάλιστα εντός του 2015», όπως υπογράμμισε σήμερα, Κυριακή (08/11/2015) ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι υπό το πρίσμα αυτό δεν τίθεται ζήτημα ονομαστικού «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας.

«Το χρέος δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και ήδη προσφέρουμε μια τεράστια ελάφρυνσή του. Είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους που έχει λάβει χώρα. Δεδομένου ότι η χρηματοδότησή μας στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και εκτείνεται έως τρεις δεκαετίες, οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι δανεισμού (γύρω στο 1% τα επιτόκια) οδηγούν σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, άνω του 4,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αναφερόμενος, τέλος, στα μέτρα που καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3», ο επικεφαλής του ESM είπε: «Η Ελλάδα μπορεί να ξαναξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία είχε διακοπεί για σχεδόν ένα χρόνο. Η διακοπή αυτή ήταν πολύ δαπανηρή για την οικονομία και αυτό κάνει την τρέχουσα κατάσταση πολύ δύσκολη, γιατί η χώρα έπρεπε να ξεκινήσει από μια χαμηλότερη βάση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι θα πρέπει να υπομείνουν και πάλι κάποια δύσκολα μέτρα».

Και κατέληξε: «Εάν η Ελλάδα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις -όπως απέδειξε ότι είναι σε θέση να κάνει- η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε θετική πορεία ανάπτυξης και ο πληθυσμός να αισθανθεί τα οφέλη».

Σχετικές ειδήσεις