ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος 33% σε περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από το εισόδημα!

Φόρος 33% σε περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από το εισόδημα!

Φόρο σα να επρόκειτο για επιχειρηματική δραστηριότητα θα πληρώσουν όσοι προσαύξησαν την περιουσία τους αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Ιωάννη Μπάρκα, η επιβάρυνση με το 33% δεν αφορά μόνο σε καταθέσεις αλλά και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια, οικόπεδα, ομόλογα, τοκομερίδια, ακόμα και αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κάθε «προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία, θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».

Ειδικά για τις καταθέσεις σημειώνεται «Η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις / καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές-κινήσεις που δεν συνιστούν κατ' ανάγκη φορολογητέο εισόδημα. Περαιτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα».

Διευκρινίζεται πάντως ότι δεν αντίκειται στη φορολογική νομοθεσία η ανάληψη χρηματικών ποσών « και η αποδεδειγμένη επανακατάθεση μέρους ή του συνόλου αυτών και ούτε προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την διαδικασία κίνησης χρηματικών κεφαλαίων».

Σχετικές ειδήσεις