ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «αγκάθι» οι 100 δόσεις - Σε 12 δόσεις και οι νέοι φόροι πριν βγουν ληξιπρόθεσμοι

Νέο «αγκάθι» οι 100 δόσεις - Σε 12 δόσεις και οι νέοι φόροι πριν βγουν ληξιπρόθεσμοι

Νέο «αγκάθι» φαίνεται πως έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών, που αφορά την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων -Σε 12 δόσεις και οι νέοι φόροι πριν βγουν ληξιπρόθεσμοι.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, απ ότι φαίνεται, έχει ανακύψει εκ νέου ζήτημα με το σύνολο των ρυθμίσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να αλλάξουν όλα τα σχήματα των ρυθμίσεων, περιλαμβανομένων και των 12 δόσεων, θέτοντας αυστηρότερους όρους για την πληρωμή των νέων φορολογικών υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί ζητούσαν έως τώρα αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και συγκεκριμένα να πέσει σε μια ημέρα η προθεσμία βάσει της οποίας χανόταν η ρύθμιση, αν δημιουργούνταν νέες φορολογικές υποχρεώσεις από τον οφειλέτη, όταν το ισχύον όριο είναι 26 ημέρες.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει μπροστά του προθεσμία επτά ημερών για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τα προαπαιτούμενα μέτρα, ώστε να εκταμιευτεί τόσο η υποδόση των 2 δισ ευρώ, όσο και τα 10 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει ηλεκτρονικά τις οφειλές του σε 12 δόσεις εφόσον αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όταν μία δόση της τρέχουσας οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη. Βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ρυθμίζονται σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.

Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απλοποιήσει σημαντικά την όλη διαδικασία. Ωστόσο, επισημαίνεται ο κίνδυνος να ρυθμισθούν μαζικά τρέχουσες οφειλές των φορολογούμενων και αρνητικές συνέπειες στην είσπραξη των εσόδων του δημοσίου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους

Σχετικές ειδήσεις