ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Μετά τα Χριστούγεννα οι διαδικασίες για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Σταθάκης: Μετά τα Χριστούγεννα οι διαδικασίες για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση ελληνικής Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με κλιμάκιο του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά την συνάντηση μετείχαν επίσης και οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, και Αλέξης Χαρίτσης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

Από ελληνικής πλευράς, τέθηκε στο τραπέζι η συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προοπτική παροχής τεχνικής υποστήριξης από την Παγκόσμια Τράπεζα προς τη χώρα μας αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και με το ζήτημα της χρήσης των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πατρίτσιο Παγκάνο, εντεταλμένος σύμβουλος της Τράπεζας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε την πρόθεση του IFC να στηρίξει τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, ώστε να υπάρξει ρευστότητα και να ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις.

Ο κ. Παγκάνο είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε εδώ, γιατί επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, για να βοηθήσουμε τη χώρα να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας. Επιπροσθέτως, το διοικητικό μας συμβούλιο έχει υιοθετήσει απόφαση του IFC να εργαστεί στην Ελλάδα επιλεκτικά και σε προσωρινή βάση, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να ενεργήσει ως καταλύτης για την κινητοποίηση νέων επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, τα δύο μέρη αναφέρθηκαν στο θέμα της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων ως ένα μεταρρυθμιστικό πεδίο, οι συνέπειες του οποίου θα γίνουν αισθητές από πλήθος νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βουλή: Με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ εγκρίθηκε η πρόταση Γ. Σταθάκη για το διορισμό δύο εισηγητών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι διορισμοί, του Νικόλαου Ζευγώλη και Παναγιώτη Φώτη στις θέσεις εισηγητών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Υπέρ της πρότασης του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Σταθάκη ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών», ενώ το ΚΚΕ ψήφισε λευκό.

Σχετικές ειδήσεις