ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη με το χρόνο για να κλείσει η συμφωνία Ελλάδας-Θεσμών

Μάχη με το χρόνο για να κλείσει η συμφωνία Ελλάδας-Θεσμών

Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, σε μια προσπάθεια να «κλειδώσει» η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπονται βάσει του «Μνημονίου 3» και να ξεκινήσει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξες ότι έως το βράδυ σήμερα, Δευτέρα (16/11/2015) θα υπάρξει συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα, ενώ δεν απέκλειαν σύγκληση δεύτερου Euro Working Group την Πέμπτη για το «πράσινο φως» της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι δανειστές αναμένουν τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την Τρίτη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνιζαν επίσης, ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας.

Τι θα γίνει με «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, συμφωνία υπάρχει και από τις δύο πλευρές ώστε να παρέχεται «οριζόντια» προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, όπως εξ αρχής επεδίωκε το Κουαρτέτο.

Έτσι, ως κατώφλι του εισοδηματικού κριτηρίου μιας τετραμελούς οικογένειας ορίζονται τα 18.659 ευρώ. Ταυτόχρονα, διευρύνεται υπό αυστηρότερους όρους το ποσοστό προστατευόμενων δανειοληπτών στο 58% μέσα από πρόσθετα κριτήρια, ενώ στοχοποιούνται στο εξής όλοι όσοι λογίζονται ως «κακοπληρωτές».

Αυτά τα πρόσθετα κριτήρια αφορούν, για παράδειγμα, τον χρόνο κατά τον οποίο οι οφειλέτες σταμάτησαν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, το μέγεθος του εισοδήματος που έχουν χάσει στη διάρκεια της κρίσης, καθώς το πόσο «συνεργάσιμοι» εμφανίζονται απέναντι στις τράπεζες.

Διευκρινίσεις ζητά το Κουαρτέτο για τα ισοδύναμα έναντι του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:30 η τρίωρη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Θεσμών ζητήθηκαν κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση οι οποίες και θα δοθούν τις αμέσως προσεχείς ώρες.

Σχετικές ειδήσεις