ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο...σε ξένα funds!

Πρώτη κατοικία: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο...σε ξένα funds!

Με την πλάτη στον τοίχο θα βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο την εποχή της κτηματομεσιτικής ανόδου και αφού υπέστησαν αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων την πενταετία των μνημονίων ή βρέθηκαν άνεργοι, τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης μέχρι και προχθές (15 Νοεμβρίου) ότι στόχος είναι να προστατευτεί τουλάχιστον το 60% των λαϊκών κατοικιών, από το «κλείσιμο» της συμφωνίας με τους δανειστές τελικά προστατεύεται το 25% και μένει «εκτεθειμένο» το 75%.

Όπως όλα δείχνουν, λυπηρές εικόνες που ως τώρα βλέπαμε στην Ισπανία, με εξώσεις ακόμα και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους που έβγαιναν σε πλειστηριασμό, τώρα δυστυχώς θα είναι και ελληνικό φαινόμενο.

Το πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς, για όσους – λίγους - ισχύει, θα λειτουργεί μέσω του νόμου Κατσέλη και θα έχει διάρκεια τριών ετών για όσους υποβάλουν νέες αιτήσεις υπαγωγής μέχρι το τέλος του 2017.

Στις περιπτώσεις που τα αιτήματα υπαγωγής έχουν ήδη εγκριθεί, θα ισχύουν τα κριτήρια πριν την αναθεώρηση του νόμου, ωστόσο στο τέλος του 2017, ο νόμος Κατσέλη θα πάψει να αποτελεί ασπίδα προστασίας.

Τι θα προβλέπει ο νόμος - Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη

Επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, μίλησαν για «συμφωνία» με τους δανειστές για μία σειρά προαπαιτούμενων, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί, οι εκατό δόσεις, ο ΦΠΑ 23%.

«Εχουμε μία συμφωνία για την πρώτη κατοικία και για τα "κόκκινα δάνεια είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τσακαλώτος υποστηρίζοντας πως «έχουμε μία συμφωνία για την στρατηγική μας, από αυτήν δεν προκύπτει άμεσα νομοθετικό έργο, θα την δουλέψουμε τις επόμενες ημέρες». Εξήγησε πως σε ότι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, θα συζητηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι διάφορες κατηγορίες, ώστε να ακολουθηθεί και διαφορετικό μοντέλο κατά περίπτωση. Δεν θα εφαρμόζεται μία «λύση» για όλα τα «κόκκινα» δάνεια, υποστηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμπλήρωσε «σε μερικές κατηγορίες θα εφαρμοστεί άμεσα, ενώ σε άλλες θα υπάρχει σταδιακή εφαρμογή»…

«Εχουμε προσπαθήσει να υπάρχει μεγάλη ρύθμιση, αλλά πάντα με ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για το οποίο θεωρούμε ότι κάναμε πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε να προστατευθούν τα πιο αδύναμα και ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε πως υπάρχει πλήρης κάλυψη για το 25% των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και μία σταδιακή κάλυψη μέχρι το 60% των δανειοληπτών για τους οποίους προβλέπεται προστασία μέχρι και του εισοδήματος των 35.500 ευρώ. Σε αντίθεση με τους δανειστές που έριχναν το ποσοστό κάλυψης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο 16 με 20%, όπως πρόθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως «ο προσδιορισμός της δόσης την οποία πρέπει να αποπληρώνει το νοικοκυριό για να απολαμβάνει την προστασία, προσδιορίζεται από έναν νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου».
Όπως περιέγραψε, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία και φυσικά το ετήσιο εισόδημα θα κρίνεται και η τελική του τύχη.
Στην περίπτωση, όμως, που το εισόδημά είναι πάνω από τις 35.500 ευρώ, τότε αίρεται η προστασία.

Ποιοι σώζουν το σπίτι τους

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο προστασίας για τους πλειστηριασμούς προστασία απολαμβάνουν μικτά εισοδήματα από 8.180 για άγαμους, 13.917 για έγγαμο ζευγάρι, 20.963 για τετραμελή οικογένεια και με αντικειμενική αξία του ακινήτου έως 170.000 ευρώ.

Για την επόμενη κατηγορία των νοικοκυριών, με εισόδημα έως 35.500 ευρώ ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα γίνονται από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Αν για κάποιο λόγο, οι δανειολήπτες δεν μπορούν παρ' όλα αυτά, να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.

Για τον ΦΠΑ 23%

Για τον ΦΠΑ 23% φαίνεται πως ισχύει η επιβολή του στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και όπως αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να περιμένουμε και επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί (λευκό και κόκκινο) «γύρω στα 30 σεντς το μπουκάλι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις 100 δόσεις

Οι δανειστές ζητούσαν όποιος χάσει μία δόση ή δεν πληρώσει κάποιον άλλο φόρο, να τεθεί εκτός της ρύθμισης, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Εμείς τους εξηγήσαμε ότι αυτό δεν γίνεται διότι είμαστε στο κάτω μέρος της κρίσης». Ετσι, η συμφωνία «κάθισε» στην κάλυψη περιόδου 30 ημερών.

Τι λέει η κυβέρνηση

Προστασία μεγαλύτερη, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος διασφαλίζει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως ειδικότερα, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ξεκίνησε με τους θεσμούς να απαιτούν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών και σήμερα η συμφωνία κλείνει με πρόνοιες που θα προστατεύουν το 60%.

Από το ποσοστό αυτό, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ για το υπόλοιπο 35% θα απολαμβάνει προστασία αντίστοιχη με εκείνη που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Οι προϋποθέσεις, γι΄αυτό, είναι να μπει ο δανειολήπτης σε διαδικασία διακανονισμού του δανείου του με την τράπεζα. Με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.

«Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν, και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι η σχετική αποκάλυψη είχε γίνει με έγγραφη απάντηση του επιτρόπου Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις