ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ

Ντράγκι: Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ

Τρεις σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος προανήγγειλε νέα μέτρα από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΚΤ οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται στα παρακάτω: «Πρώτον, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι φέτος η πιο αδύναμη από το 2009. Δεύτερον, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι η πιο αδύναμη από το 1998. Τρίτον, η επαναφορά της οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα είναι πολύ μακρά σε σχέση με την εμπειρία του παρελθόντος».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως: «Εάν η σημερινή εκτίμησή μας είναι σωστή, θα χρειασθούν 31 τρίμηνα για την επιστροφή του επιπέδου παραγωγής στα επίπεδα προς της κρίσης - στο πρώτο τρίμηνο του 2016».

Σε ότι αφορά στην στήριξη της οικονομίας από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι ανέφερε πως: «Δεν μπορούμε να πούμε με πεποίθηση ότι είναι πλήρης η διαδικασία αποκατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε διεξοδικά την ισχύ και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2%».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, εάν διαπιστωθεί πως το ισοζύγιο των κινδύνων σε ότι αφορά στον μεσοπρόθεσμο στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, τότε: «Θα δράσουμε με όλα τα διαθέσουμε που έχουμε στο πλαίσιο της εντολής μας».

Τι θα περιλαμβάνει αυτή η δράση;

«Θεωρούμε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ένα ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο, καθώς μπορεί να προσαρμόζεται ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκειά του για να επιτευχθεί μία πιο επεκτατική πολιτική. Το επίπεδο του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τη μετάδοση του προγράμματος αγορών ομολόγων, με την αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας των τραπεζικών διαθεσίμων και όχι μόνο».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε εγρήγορη. Το ζητούμενο είναι η αύξηση του πληθωρισμού, όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Σχετικές ειδήσεις