ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο φορολογικό σύστημα και αλλαγές στο αφορολόγητο

Νέο φορολογικό σύστημα και αλλαγές στο αφορολόγητο

Την εφαρμογή μιας φορολογικής κλίμακας για το άθροισμα των εισοδημάτων απ’ όλες τις πηγές, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Τι αναμένεται να ισχύσει για το αφορολόγητο…

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ναυτεμπορική, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να προτείνει στους «θεσμούς» ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος, το οποίο προβλέπει την επαναφορά του «μοντέλου» της μιας βασικής φορολογικής κλίμακας με την οποία κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογείται για το άθροισμα των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές (μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.).

Από τη φορολόγηση με βάση την ενιαία κλίμακα θα εξαιρούνται μόνον ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και ρέπος, υπεραξίες από τις πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών παραγώγων.

Επιπλέον, με βάση τις νέες προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να εξαιρεθούν και άλλες ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων που ήδη απαλλάσσονται του φόρου: αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, μισθοί και συντάξεις ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, επιδόματα στήριξης τέκνων, επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, επίδομα στέγης των φοιτητών, 65% των επιδομάτων επικινδυνότητας κ.λπ.

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές:

-Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του με μια φορολογική κλίμακα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ισχύει αφορολόγητο όριο μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό θα ξεκινά η προοδευτική κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Δηλαδή στη νέα κλίμακα θα υπάρχουν πολύ περισσότερα -και άρα πιο μικρά- κλιμάκια φορολογητέου εισοδήματος και αντιστοίχως πολύ περισσότεροι φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι θα κλιμακώνονται πιο ομαλά.

- Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή από γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή από ακίνητα και άλλες «μη μισθωτές» πηγές, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετησίου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές με μια παραλλαγή της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων. Στην παραλλαγή αυτή, δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο. Η φορολόγηση θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ του αθροίσματος όλων των εισοδημάτων, κλιμακούμενη αρχικά με σχετικά χαμηλούς συντελεστές, που όμως προοδευτικά θα αυξάνουν όσο πιο υψηλό είναι το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα.

-Οι δύο παραλλαγές της ενιαίας φορολογικής κλίμακας θα διαφέρουν μεταξύ τους μόνον ως προς το πρώτο εισοδηματικό κλιμάκιο. Στην περίπτωση μισθωτών και συνταξιούχων, θα έχει μηδενικό συντελεστή φόρου –αφορολόγητο- ενώ στην περίπτωση των λοιπών φορολογουμένων (επιχειρηματιών, αγροτών, εισοδηματιών κ.λπ.) θα αντιστοιχίζεται με φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 10%-15%.

Το υπουργείο Οικονομικών συνδέει το «αφορολόγητο» με το «πλαστικό χρήμα»

Για τους φορολογούμενους με έσοδα από μισθούς και συντάξεις (τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνολικού ατομικού ετησίου εισοδήματός τους) θα δικαιούνται το αφορολόγητο όριο μόνον εφόσον το καλύπτουν με δαπάνες που γίνονται με την χρήση κάρτας.

Ως εκ τούτου ένας μισθωτός ή συνταξιούχος του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι χαμηλότερο του αφορολόγητου ορίου και δεν θέλει να πληρώνει φόρο, θα πρέπει να πραγματοποιεί κάθε χρόνο δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα συνολικού ποσού ίσου με το εισόδημά του!

Για να καλύπτεται το αφορολόγητο όριο, θα αναγνωρίζονται δαπάνες οι οποίες έχουν εξοφληθεί από μία μόνον πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος μ’ αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά, στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα» για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ερευνάται το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι τράπεζες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλο το περιεχόμενο κάθε βεβαίωσης, δηλαδή τα αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με «πλαστικό χρήμα».

Εξαιρούνται οι υπερήλικες συνταξιούχοι

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιούχοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας.

Σχετικές ειδήσεις