ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνει «χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών προς ασφαλιστικά ταμεία

Μπαίνει «χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών προς ασφαλιστικά ταμεία

«Χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς σε περισσότερους από 100.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, μπαίνει και επίσημα από Δευτέρα, αφού ξεκλειδώνει μια και καλή, η διαδικασία ηλεκτρονικών κατασχέσεων.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Η Εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ξεπαγώνει τις διαδικασίες των αναγκαστικών ηλεκτρονικών εισπράξεων, οι οποίες είχαν σταματήσει -λόγω capital controls- και πλέον οι τραπεζικοί λογαριασμοί για πάνω από 100.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων «ανοίγουν» αυτόματα, ώστε να γίνονται κατασχέσεις. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες που εντάσσονται –σε πρώτη φάση- στη διαδικασία είναι οι εξής: Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.

Σε πρώτη φάση, την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνει η ηλεκτρονική αποστολή περίπου 50 κατασχετηρίων για να διαπιστωθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος. Στη συνέχεια, το όριο που έχει τεθεί είναι να γίνεται σε καθημερινή βάση, αν χρειάζεται, αποστολή έως και 600 κατασχετηρίων ανά Πιστωτικό Ίδρυμα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, εντάσσονται απευθείας στην ηλεκτρονική διαδικασία κατασχέσεων τέσσερα Περιφερειακά Κέντρα (Α' και Β' Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), αλλά και δεκαεπτά υποκαταστήματα ΙΚΑ.

Σχετική έκθεση του ΚΕΑΟ δείχνει ότι έχουν ενταχθεί στα μητρώα του για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, συνολικά 275.857 περιπτώσεις οφειλετών, είτε φυσικών, είτε νομικών προσώπων.

Σχετικές ειδήσεις