ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Σε ποιους θα κόβεται το ρεύμα και σε ποιους θα μειώνεται η παροχή;

ΔΕΗ: Σε ποιους θα κόβεται το ρεύμα και σε ποιους θα μειώνεται η παροχή;

Στη ΔΕΗ χρωστούν 2,1 εκατ., καταναλωτές ποσά που αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ! Παρά την δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη πως δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους χρωστούν από 1.000 και κάτω, στην πράξη αποστέλλονται μπιλιετάκια προς πάσα κατεύθυνση.

Εν τέλει, θα καταφέρει να ξεφύγει η ΔΕΗ από το μοντέλο της «εισπρακτικής εταιρείας» και να διατηρήσει το κοινωνικό της πρόσωπο;

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Πάνος Σκουρλέτης, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί το τελευταίο στίγμα κοινωνικού προσώπου που έχει απομείνει –εάν έχει απομείνει- στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, διαβεβαίωνε δημοσίως πως δεν θα κοπεί το ρεύμα σε όσους χρωστούν 1.000 ευρώ και κάτω.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, όμως, ο ίδιος υπουργός αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει τώρα την εφαρμογή ενός μοντέλου που ισχύει στην Γαλλία και με βάση το οποίο σε όσους έχουν οφειλές προς την ΔΕΗ, δεν θα κόβεται το ρεύμα αλλά θα μειώνεται η παροχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Mega, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Όταν κάποιος χρωστά δεν του κόβουν το ρεύμα, αλλά του βάζουν μία άλλη ασφάλεια και έχει ρεύμα μόνον για φως, δεν έχει θερμοσίφωνα κι άλλα θερμαντικά σώματα».

Προφανώς και δεν αναφερόταν στους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ που δεν τους νοιάζει το… «θερμοσίφωνο» αλλά στην «μαρίδα» που άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, χρωστούν τα περισσότερα στην Εταιρεία.

Από τα 2,1 εκατομμύρια καταναλωτές που χρωστούν συνολικά 2,5 δισ., ευρώ στην ΔΕΗ, οι περισσότεροι (κοντά στο 1,6) είναι νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο κοινωνικό τιμολόγιο βρίσκονται μόνον περί τους 600.000 καταναλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στελεχών της Επιχείρησης «δεν πρόκειται να πειραχθούν». Για να ενταχθεί, όμως, κάποιος στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, πρέπει στην κυριολεξία να μην του έχει μείνει… τίποτα!

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν σταλεί περί τις 50.000 ειδοποιήσεις σε οφειλέτες οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ στον λογαριασμό του ρεύματος.

Επιβίωση… υψηλής τάσης!

Αν και οι διαβεβαιώσεις τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και από την ΔΕΗ θέλουν να μην κόβεται το ρεύμα «γενικώς», τα στοιχεία μάλλον δεν βγαίνουν.

Άλλωστε το έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πως: «Εάν δεν προχωρήσει σε μέτρα, όπως αυτά της εντολής διακοπής ρεύματος σε όσους μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και δεν πληρώνουν, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει το ρεύμα στους πελάτες».

Επομένως βρισκόμαστε σ’ ένα δύσκολο μονοπάτι με τους χαμένους πάλι να είναι οι μικροκαταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διότι οι μεγαλοοφειλέτες έχουν βρει τον τρόπο να ξεφεύγουν μία και καλή από τα χρέη τους προς την ΔΕΗ!

Σύμφωνα με πηγές από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα… οι μεταγραφές σε άλλους παρόχους ενέργειας.
Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που χρωστούν 500.000 ευρώ, τους κόβει ρεύμα η ΔΕΗ και αντί να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών, «μεταναστεύουν» σε ιδιωτική εταιρεία, αλλάζοντας πάροχο. «Η ιδιωτική εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για τα χρέη του πελάτη. Στο μεταξύ αυτή η εταιρεία παίρνει ρεύμα από την ΔΕΗ και την πουλάει στον πελάτη-μεγαλοοφειλέτη που χρωστά στην ΔΕΗ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα η ΔΕΗ προχωρά σε διακοπή ρεύματος σε περισσότερους από 1.000 καταναλωτές (στην πλειοψηφία τους νοικοκυριά) τα οποία, λένε από την ΔΕΗ, πως αποδεδειγμένα –άραγε ποιος μηχανισμός είναι σε θέση να το αποδείξει αυτό- μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν...

Σχετικές ειδήσεις