ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Μαύρη τρύπα στα Ταμεία απειλεί να συμπαρασύρει τις συντάξεις

Ασφαλιστικό: Μαύρη τρύπα στα Ταμεία απειλεί να συμπαρασύρει τις συντάξεις

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα της τάξης των 13,88 δισ. το οποίο προκαλείται κυρίως από χρέη του ενός προς το άλλο.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΟ ΙΚΑ – ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Η κατάσταση για τους συνταξιούχους προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνη, καθώς από τη μια τα Ταμεία έχουν άδεια …συρτάρια και από την άλλη οι δανειστές πιέζουν για περαιτέρω συμπίεση των συντάξεων.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρεται ότι το 1 δισ. από την «μαύρη τρύπα» των Ταμείων προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών.

Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. προέρχονται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων ( δηλαδή τι χρωστά το ένα στο άλλο).

Το κρυφό έλλειμμα αυτό δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, δεν απέδιδαν όμως στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, για να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες.

Για να καλύψουν τα ταμειακά τους ελλείμματα λοιπόν, δημιουργούσαν νέες τρύπες, ανεβάζοντας διαρκώς το λογαριασμό του εσωτερικού χρέους και κυρίως μετατρέποντας υγιείς φορείς σε ελλειμματικούς μη αποδίδοντας τις οφειλόμενες εισφορές.

Στο τέλος Οκτωβρίου 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει ο «Ελεύθερος Τύπος» το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να πάψει να υφίσταται θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ!

Στο κόκκινο το ΙΚΑ

Σε πιο δυσχερή κατάσταση φαίνεται να είναι το ΙΚΑ, καθώς το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς από εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει για να έχει να πληρώνει τις συντάξεις ανερχόταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,26 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει, όμως η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με διόγκωση των ελλειμμάτων των άλλων φορέων.

Σχετικές ειδήσεις