ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aλεξιάδης: Καμία εντολή ή παραίνεση για καθυστέρηση ή πάγωμα οφειλών του δημοσίου

Aλεξιάδης: Καμία εντολή ή παραίνεση για καθυστέρηση ή πάγωμα οφειλών του δημοσίου

«Δεν υπάρχει καμία εντολή ή παραίνεση για καθυστέρηση ή πάγωμα των οφειλομένων επιστροφών του δημοσίου προς τους πολίτες. Η εντολή που υπάρχει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να προχωρούν κανονικά τις διαδικασίες με τις επιστροφές και όποιος υπάλληλος δεν το κάνει αυτό, κάνει πειθαρχικό αδίκημα».

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου που έκανε λόγο για αυθαιρεσίες του δημοσίου σε ότι αφορά την δέσμευση του για επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ, προτείνοντας να προβλεφθεί διαδικασία συμψηφισμού οφειλών του με τους πολίτες.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα συγκεκριμένο σύνθετο νομικό πλαίσιο, που κατοχυρώνει όμως και διασφαλίζει τα θέματα της διαφάνειας και του ελέγχου. Για αυτό και υπάρχει καθυστέρηση. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αυθαιρεσία του δημοσίου αλλά υπάρχει διασφάλιση των συμφερόντων του. Εντοπίσαμε ποια είναι τα προβλήματα, με αυτά παλεύουμε για να τα αντιμετωπίσουμε, και σίγουρα δεν θα αφήσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος να επιστρέψουν. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν τηλεφωνήματα υπουργών ή άλλων για επιλεκτικές διευθετήσεις», αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το νομικό πλαίσιο είναι το ίδιο που υπήρχε και πριν, δεν άλλαξε μέσα στο 2015, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, και δεν επιτρέπεται υπάλληλος ή υπουργός να το παραβεί. Για να γίνει συμψηφισμός του δημοσίου με τις υποχρεώσεις του πολίτη στην εφορία, πρέπει να υπάρχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη οφειλή».

Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου πρότεινε, να προσδιοριστεί χρονικά η υποχρέωση της εκκαθάρισης από την υπηρεσία, μέχρι να γίνει η ταξινόμηση για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα, όπως είπε, και σε όποιες περιπτώσεις υπάρχει καθυστέρηση, με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, για την εκκαθάριση να παρατείνεται και το δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σχετικές ειδήσεις