ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα Χριστούγεννα φεύγουν, η Εφορία περιμένει στη γωνία...

Τα Χριστούγεννα φεύγουν, η Εφορία περιμένει στη γωνία...

Με πολλές και δύσκολες υποχρεώσεις κλείνει το 2015 για το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, αφού έως το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί σημαντικά δημοσιονομικά ζητήματα, πράγμα που σημαίνει πως όλοι θα κληθούν ξανά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών... ο «πονοκέφαλος» των φορολογούμενων πολιτών

Αναλυτικά, οι υποχρεώσεις αυτές είναι οι εξής:

1. ΕΝΦΙΑ 2015: Ήδη σχεδόν 6 εκατ. φορολογούμενοι έχουν λάβει από το τέλος Οκτωβρίου μέσω του Διαδικτύου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31/12/2015 την 3η κατά σειρά μηνιαία δόση του φόρου αυτού, η οποία αντιστοιχεί στο 1/5 της συνολικής οφειλής.

2. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Περίπου 885.000 φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει μέχρι τις 31-12-2015 να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Αν υπολογιστεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να πληρώσουν και τέλη Κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ πολλοί είναι αυτοί που θα κινδυνέψουν να «χάσουν» την ρύθμιση, δημιουργώντας νέα ληξιπρόθεσμα που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν.

3. Τέλη κυκλοφορίας 2016: Έως τις 31/12/2016 πάνω από 4,2 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να τα έχουν εξοφλήσει, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερό πρόστιμο, το οποίο ισοδυναμεί με το διπλάσιο των οφειλόμενων τελών.

4. Η πληρωμή της 12μηνης ρύθμισης για τα εισοδήματα του 2015. Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι λόγω οικονομικής στενότητας και πολλών φορολογικών υποχρεώσεων υποχρεώθηκαν να ρυθμίσουν το φόρο εισοδήματος του 2015 στην λεγόμενη «πάγια» ρύθμιση που μπορεί να είναι 12 ή υπό προϋποθέσεις 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,05% σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

5. Η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες εκλήθησαν τον Οκτώβριο, ενώ ήδη είχαν εκκαθαριστεί οι φορολογικές τους δηλώσεις, να πληρώσουν εκ των υστέρων, με νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα, επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος, καθώς ο συντελεστής υπολογισμού της επιβάρυνσης αυτής αυξήθηκε από το 27% στο 55%. Έως τις 31-12-2015 οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν την δεύτερη δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου που τούς επιβλήθηκε τον Οκτώβριο.

6. Ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων. Όλες οι εταιρίες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.), τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι λοιπές νομικές οντότητες θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι 31-12-2015 την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

7. Η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για ορισμένες εταιρίες. Οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν μέχρι 31-12-2015 να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων για τη χρήση του 2014! Κι αυτό διότι με τον "μνημονιακό" νόμο 4336/2015 που ψηφίστηκε στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις Α.Ε., τις Ε.Π.Ε. και τις Ι.Κ.Ε. αυξήθηκε μετά την υποβολή των δηλώσεων από το 80% στο 100% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2014 με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου 3.

Σχετικές ειδήσεις