ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Ο χρόνος φεύγει, τα δύσκολα έρχονται

Ασφαλιστικό: Ο χρόνος φεύγει, τα δύσκολα έρχονται

Στο …απόσπασμα αναμένεται να βρεθεί η κοινωνική ασφάλιση τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ» - ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ως τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εντάσσεται στα προαπαιτούμενα.

Οι συζητήσεις με τους δανειστές που είχαν αρχίσει από το Νοέμβριο, προοιωνίζονται μεγάλο ψαλίδι σε συντάξεις, αύξηση ετών για την κατοχύρωση της Εθνικής Σύνταξης και αύξηση ορίων ηλικίας.

Το υπουργείο Εργασίας καλείται να καταθέσει στο κουαρτέτο κοστολογημένα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο «οδικός χάρτης» έχει ήδη περιγραφεί σε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η μείωση των κύριων συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση και πως δεν θα συναινέσει στην περικοπή των συντάξεων για 12η φορά.

Ήδη πάντως οι δανειστές έχουν δείξει τα δόντια τους όσον αφορά στις συντάξεις και έχουν διαφωνήσει με την 12ετία για την κατοχύρωση της Εθνικής Σύνταξης, καθώς επιθυμούν να προηγούνται τουλάχιστον 20 χρόνια εργασίας.

Επίσης, θέλουν να τεθούν σε ισχύ εισοδηματικά κριτήρια για την κατοχύρωση της Εθνικής Σύνταξης, ειδικά όσον αφορά στις πρόωρες συντάξεις.

Ζητούν επίσης την αύξηση των εισφορών και τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις εντός του 2016.

Ρομπόλης: Το ασφαλιστικό μπορεί να σωθεί χωρίς περικοπές

Μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας».

Επίσης, επισημαίνει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις