ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόθεν έσχες» για όλους το 2016 με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

«Πόθεν έσχες» για όλους το 2016 με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Επιβολή καθολικού «πόθεν έσχες» θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το οικονομικό επιτελείο θέλει τη εφαρμογή του για το σύνολο των φορολογουμένων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του περιουσιολογίου.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν αρχικά να αποκαλύψουν εθελοντικά τυχόν αδήλωτα εισοδήματα που έχουν, στη συνέχεια θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και αμέσως μετά θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα στο περιουσιολόγιο, περίπου στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Μεταξύ των πολλών στοιχείων και πληροφοριών που θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνεται και η πλήρης ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώνεται η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών. Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρίες κλπ.

Για τα περιουσιακά που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το ΥΠΟΙΚ, πέραν της φορολόγησης τους, θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.

Σχετικές ειδήσεις