ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Ασφαλιστικό: Αυτή είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς

Νέο Ασφαλιστικό: Αυτή είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς

Ορίζοντα τετραετίας θα έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με το ζήτημα των κύριων συντάξεωννα παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Πώς θα «χτιστεί» η νέα σύνταξη – Τι περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές – Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής ενός αυστηρότερου πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω από 2.500 ευρώ, ένα μέτρο που, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση των εισφορών, για να καλυφθεί το κενό και να μην υπάρξει «ψαλίδισμα» των συντάξεων. Σε περίπτωση, όμως, που οι Θεσμοί δεν αποδεχτούν την πρόταση στο σύνολό της, παραμένει ο στόχος για τη διάσωση των επικουρικών συντάξεων κάτω των 170 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει τα εξής:

- Νέο τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης, βάσει του συνόλου του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης»

- Καθιέρωση «προσωπικού ποσοστού αναπλήρωσης», ώστε να μην περικοπούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης, όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτή που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος. Έτσι, εάν κάποιος εισπράττει σύνταξη 1.400 ευρώ, θα πρέπει βάσει του νέου Ασφαλιστικού να λαμβάνει στο εξής 1.360 ευρώ. Το «προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» στην προκειμένη περίπτωση θα είναι 40 ευρώ, έτσι ώστε να συνεχίσει να εισπράττει 1.400 ευρώ

- Ρητή κατοχύρωση ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις

- Καθιέρωση εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η εθνική σύνταξη θα ξεκινά από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 έτη ή εναλλακτικά στα 62 έτη με 40 συνολικά έτη εργασίας.

- Το τελικό ποσό της σύνταξης θα είναι το άθροισμα της κύριας και της εθνικής σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις καταβληθείσες εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια εργασίας και το ποσοστό αναπλήρωσης.

- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους)

- Νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών: αυτές θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (κοινό για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες)

- Εξίσωση των αγροτικών εισφορών με τις αντίστοιχες των υπολοίπων ασφαλισμένων

- Υπολογισμός των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες για ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ επί του ποσοστού του πραγματικού εισοδήματος από το 2017.

Όλες οι αλλαγές που θα επέλθουν στο Ασφαλιστικό αναμένεται να τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή (08/01/2016) κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τα στελέχη του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM)

Σχετικές ειδήσεις