ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί γιατί επιβλήθηκαν

Capital controls: Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί γιατί επιβλήθηκαν

Με άρθρο του στο Project Syndicate ο πρώην υπουργός Οικονομικών επικαλείται το παράδειγμα ενός καταθέτη στην Αριζόνα ο οποίος μπορεί να κάνει ανάληψη μόνον μικρών χρηματικών ποσών κάθε εβδομάδα…

Γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Οι εν λόγω έλεγχοι κεφαλαίων, αν ποτέ έρθουν, θα σημάνουν το τέλος του δολαρίου ως ένα ενιαίου νομίσματος, διότι τα εν λόγω capital controls είναι εντελώς ασύμβατα με μία νομισματική ένωση».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στη χώρα μας –από την στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls – κυκλοφορούν δύο… νομίσματα καθώς οι έλεγχοι κεφαλαίου διακλαδώνουν ένα νόμισμα και στρεβλώνουν τα επιχειρηματικά κίνητρα.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Μόλις οι καταθέσεις σε ευρώ φυλακίζονται μέσα σε ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα, το νόμισμα χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο: τράπεζα ευρώ (BE) και το χαρτί ή δωρεάν ευρώ (FE). Ξαφνικά, μία άτυπη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων αναδύεται».

Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις από αυτό το διπλό νόμισμα, ισχυρίζεται πως: «Οι πραγματικές επιπτώσεις του καθεστώτος του διπλού νομίσματος στην οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα μπορεί να φανεί μόνο από τις ολέθριες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τις ”μεταρρυθμίσεις” (κυρίως αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και άλλων συσταλτικών μέτρων) που επιβλήθηκαν στη χώρα από τις αρχές της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο μοναδικός λόγος που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα capital controls, ήταν να αναγκαστεί η κυβέρνηση να συνθηκολογήσει στις αποτυχημένες πολιτικές της Ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις