ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού εξαφανίστηκαν τα λεφτά του 2ου Μνημονίου;

Πού εξαφανίστηκαν τα λεφτά του 2ου Μνημονίου;

Οι «σκελετοί που είναι κρυμμένοι στην ντουλάπα» θα αρχίσουν να βγαίνουν τους επόμενους μήνες καθώς το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέουςπου ουσιαστικά θα είναι συζήτηση για τις επιμηκύνσεις των αποπληρωμών του.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΗΓΑΝ... ΠΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Αναλύοντας το ελληνικό χρέος θα θυμηθούμε... πως έγινε και που διοχετεύτηκαν τα δάνεια των Μνημονίων και θα ανακαλύψουμε τη ματαιότητα του τεράστιου χρέους που θα βαραίνει τη ζωή μας τις επόμενες δεκαετίες, αφού ουσιαστικά δανειστήκαμε για την... αποπληρωμή δανείων.

Με μόνο σκοπό να μη «σκάσει» η χώρα στα χέρια των τότε κυβερνώντων... ο δανεισμός της χώρας με κάθε Μνημόνιο γινόταν μεγαλύτερος και περισσότερο ακλόνητος, ακόμη και από εκείνους που ανέλαβαν την εξουσία με μόνο σύνθημα την αμφισβήτησή του.

Το Ελληνικό χρέος αποτελείται από τα δάνεια 170 δις. ευρώ του δημόσιου τομέα που δεν κουρεύτηκαν στο PSI και τα δάνεια του δευτέρου και του τρίτου Μνημονίου.

Τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου

Μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους αποτελεί το δάνειο του δεύτερου Μνημονίου.

Στα 130,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ποσό του δανείου που έλαβε η χώρα μας από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Αύγουστο του 2014 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ο οποίος αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από τον ESM.

Αναλυτικότερα όμως η κατανομή του δεύτερου δανείου που έλαβε η Αθήνα από τον EFSF έχει ως εξής:

* 47,8 δισ. ευρώ αφορούσαν την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού

* 37,3 δισ. ευρώ είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

* 34,6 δισ. ευρώ διατέθηκαν για να ολοκληρωθεί το PSI

* 11,2 δισ. ευρώ δόθηκαν για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Σημαντικό μέρος, δηλαδή 37 δις. ευρώ, δόθηκε για να υλοποιηθεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στα χέρια ιδιωτών, δηλαδή το PSI. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας του ESM, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αποπληρωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο από το 2032 έως το 2054, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Τα δάνεια του τρίτου Μνημονίου

Από τα ίδια στοιχεία του ESM

* Οι δανειακές δόσεις που έχει λάβει το Ελληνικό Δημόσιο από τον περασμένο Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο του 2015 στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου ανέρχονται συνολικά στα 21,4 δισ. ευρώ και δεν πρόκειται να εξοφληθούν πλήρως πριν από το 2059.

* Από τα 21,4 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. ευρώ διατέθηκαν από τον ESM σε μετρητά και η αποπληρωμή τους θα ξεκινήσει το 2034, για να ολοκληρωθεί σε 26 ετήσιες δόσεις, δηλαδή το 2059.

Οι δόσεις θα καταβάλλονται στις 20 Αυγούστου κάθε έτους.

* Τα υπόλοιπα 5,4 δισ. ευρώ δόθηκαν στην Ελλάδα σε ομόλογα του ESM για να καλυφθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Τα ομόλογα λήγουν μεν το 2017, αλλά η χώρα μας θα έχει περιθώριο να τα εξοφλήσει ως το 2048.

Το δράμα του PSI

Από τα 130,9 δισ. ευρώ, του δεύτερου Μνημονίου, σημαντικό μέρος δόθηκε για να υλοποιηθεί το περιβόητο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια ιδιωτών (PSI), από το οποίο κατέρρευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δημόσιοι φορείς, προέκυψαν μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ καταρρακώθηκαν οικονομικά χιλιάδες μικροομολογιούχοι.

Το συνολικό δημόσιο χρέος πριν το PSI ήταν 368 δισ. €. Έγινε αναγκαστική ανταλλαγή του 95,7% των παλαιών ομολόγων αξίας 206 δισ. €, δηλαδή 206 x 0,957 = 197 δισ. € αξία ομολόγων. Συνεπώς διεγράφη το ποσό των 197 δισ. € του χρέους μας.

Το οικονομικό κόστος για την χώρα έναντι αυτής της διαγραφής είναι:

30 δισ. € Αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων του EFSF

50 δισ. € Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

12 δισ. € Κάλυψη ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων

5 δισ. € Δεδουλευμένοι τόκοι παλαιότερων ομολόγων τα οποία ανταλλάχθηκαν

Σύνολο 97 δισ. €

+ 62 δισ. € Ονομαστική αξία των νέων ομολόγων σε αντικατάσταση των παλαιών

Σύνολο 159 δισ. €

Ποια ομόλογα κουρεύτηκαν και ποια όχι

Τα ομόλογα αξίας 206 δισ. € που «κουρεύτηκαν» αφορούν ιδιώτες ενώ η Ελλάδα συμμετέχει κατά 72 δισ. στα 206 δισ. ή 34% στις ζημιές από το «κούρεμα».

Τα 171 δισ. € που δεν «κουρεύτηκαν» (ΔΝΤ, ΕΚΤ κλπ), ανήκουν στον «επίσημο δημόσιο τομέα», δηλαδή:

ΔΝΤ 20 δισ. €

ΕΚΤ 57 δισ. €

Ευρωσύστημα Κεντρικών τραπεζών 53 δισ. €

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κυρίως 32 δισ. €

Αναδιάρθρωση χρέους

Ωστόσο, αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμάται θα είναι οι ωριμάνσεις των δανείων να παραταθούν χρονικά ώστε η αποπληρωμή του να γίνει σε περισσότερα χρόνια.

Έτσι θα μειωθεί το χρέος σε όρους καθαρής παρούσης αξίας (Net Present Value, NPV) και θα διευκολυνθεί η αποπληρωμή του, αλλά ταυτόχρονα θα σημάνει τη χρονική επέκταση του ελέγχου των δανειστών στη χώρα μας. Συζητήσεις για την ποσοτική μείωση του χρέους (διαγραφή) δεν πρόκειται να γίνουν και κάθε τέτοια ιδέα έχει εξαφανιστεί...

Σχετικές ειδήσεις