ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω μείωση συντάξεων

Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω μείωση συντάξεων

Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτο, δηλαδή όχι μια περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για την σκληρή διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, ενώ είπε πως οι δανειστές «θέλουν αίμα».

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν έχει αυταπάτες για τη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η σημερινή κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς συνέταξε η ίδια το σχέδιο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό και όχι η τρόικα.

«Δεν θέλουμε οι μισθωτοί να είναι τα μόνιμα θύματα του ασφαλιστικού», είπε αργότερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στις εισφορές, παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η επιβάρυνση στον ελεύθερο επαγγελματία γίνεται πολύ μεγάλη.

Για αυτές τις περιπτώσεις, ο υπουργός Εργασίας είπε πως ήδη η ηγεσία του υπουργείου συζητά με τους ελεύθερους επαγγελματίες το άθροισμα της φορολογικής και της ασφαλιστικής επιβάρυνσης να μην είναι πάνω από ένα όριο.

Για τις συντάξεις είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «Είναι αδιαπραγμάτευτα τα 384 ευρώ και η 15ετία. Θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη είτε στα 67 με 15 χρόνια, είτε στα 62 με 40, είτε όσοι βγαίνουν με όριο ηλικίας, όπου είναι το όριο».

Ενώ για τις επικουρικές συμπλήρωσε, «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε και τις επικουρικές», τόνισε αναφερόμενος στο θέμα που αφορά τους συνταξιούχους. Κι αυτό διότι, το να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά να πέσει «μαχαίρι» στις επικουρικές, για τους συνταξιούχους δεν έχει μεγάλη διαφορά, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την 13η σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας είπε πως «είχε βασιστεί σε υπερβολική αισιοδοξία από την πλευρά της κυβέρνησης», ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση έχει μερικές εναλλακτικές που ίσως ρίξει στη μάχη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις