ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η νέα υπερ-ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο - Τι θα περιλαμβάνει

Έρχεται η νέα υπερ-ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο - Τι θα περιλαμβάνει

Μαζί με το Ασφαλιστικό,έρχεται νέα υπερ-ρύθμιση χρεών με ευνοϊκότερους όρους, για την εξόφληση του συνόλου των χρεών κάθε πολίτη προς το Δημόσιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους προς Εφορία και Ταμεία που έχει γίνει ποτέ, αφού αφορά συνολικό χρέος 100 δισ. ευρώ!

Η ρύθμιση εξετάζεται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αφορά οφειλές προς ταμεία, εφορία και συνολικά προς όλο το Δημόσιο, και προβλέπει:

- επιτόκιο χαμηλότερο από 5% σε κάθε δόση.

- εξόφληση από 12 έως 24 δόσεις ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

- έναν ενιαίο διακανονισμό για το σύνολο των χρεών προς το ευρύτερο δημόσιο.

Ωστόσο, η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Τρύφωνα Αλεξιάδη εξαρτάται από τη θέσπιση του νέου ασφαλιστικού.

Παρά τις ενστάσεις των δανειστών για... κάθε ρύθμιση οφειλών, στόχος των υπουργών είναι έχει ξεκινήσει η ρύθμιση μέχρι την 1η Ιουλίου του 2016 οπότε προγραμματίζεται βάσει του νέου ασφαλιστικού η ενοποίηση της διαδικασίας δήλωσης - είσπραξης των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η μαύρη τρύπα των 100 δισ.

Πίνακας: Το "βουνό" του ιδιωτικού χρέους προς Εφορία - Ταμεία 2012 - 2015

2012201320142015
Οφειλές προς εφορία59,266,473,283,6
Οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία11,913,114,4314,89
Σύνολο οφειλών προς εφορία και ταμεία71,179,587,698,4

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΙΚ
Τα ποσά είναι σε δισ. ευρώ
Τα στοιχεία αφορούν την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους

Το χρέος – μαμούθ που αποτελούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές φτάνει τα 100 δισ. ευρώ:

- 83,6 δις. ευρώ οφείλουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα από τα οποία το 70% αφορά επιχειρήσεις.

- 14,8 δισ. ευρώ οφείλουν πάνω από 630.000 εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι στα Ταμεία. Το μεγαλύτερο βάρος των χρεών βαραίνει το ΙΚΑ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ.

Πώς θα πληρώνεται η ρύθμιση

Η καινοτομία του νέου σχεδιασμού των κ.κ. Κατρούγκαλου - Αλεξιάδη είναι ότι θα ενοποιεί τα χρέη σε ταμία και εφορία.

Για παράδειγμα:

- Ένας επιχειρηματίας που χρωστά 5.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, 3.000 ευρώ στο ΙΚΑ (για τους εργαζομένους που απασχολεί) και ταυτόχρονα επιπλέον 2.000 ευρώ στην Εφορία.

- Ο επιχειρηματίας αυτός θα μπορεί να υπαχθεί σε μία και μόνη ενιαία ρύθμιση για το συνολικό χρέος του προς το ασφαλιστικό ταμείο του και το Δημόσιο, ύψους 10.000 ευρώ.

- Αφού ενταχθεί στη ρύθμιση, ο οφειλέτης θα μπορεί να καταβάλει μία και μόνη δόση στο Δημόσιο, η οποία στη συνέχεια θα «χωρίζεται», πηγαίνοντας ένα μέρος της προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ (ή, πιο συγκεκριμένα, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα δημιουργηθεί) και ένα άλλο για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου.

Τέλος, η ενημερότητα που είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή τους με το Δημόσιο (π.χ., για επιστροφή ΦΠΑ, είσπραξη ποσών από συμβάσεις με το κράτος, μεταβίβαση ακινήτου κ.λπ.) θα δίνεται και από τα Ταμεία και την Εφορία μαζί.

Ταμεία και Εφορίες... εις σάρκαν μίαν

Τη θέσπιση του «κοινού μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος» φέρνει από τον Ιούλιο του 2016 το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

Στο «κοινό μητρώο», «ενσωματώνονται και εναρμονίζονται οι διαδικασίες εγγραφής, δήλωσης, πληρωμής και βεβαίωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών». Οι εισφορές «θα δηλώνονται και καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης».

Έτσι εξάλλου θα μπορέσει να υλοποιηθεί η επιβολή, αλλά και η είσπραξη της εισφοράς 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,5% για τον κλάδο υγείας επί του εισοδήματος στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Με την από κοινού ρύθμιση των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών... Ταμεία και Εφορία έρχονται ήδη από τώρα πιο κοντά... Μένει να δούμε αν και πώς θα προχωρήσει η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό από την οποία εξαρτάται και η υλοποίηση της υπερ-ρύθμισης.

Σχετικές ειδήσεις