ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και όλο το Σαββατοκύριακο με τα τεχνικά κλιμάκια πραγματοποιούν προπαρασκευαστικές επαφές.

ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ - ΗΡΘΑΝ, ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ

Στις 17:00 ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη σημερινή πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος. Θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ως «φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός», χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στον Σκάι και παράλληλα, σε σχέση με την αξιολόγηση, τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακόμα το ακριβές χρονοδιάγραμμά της.

Ο κ. Βίζερ στέλνοντας τα δικά του μηνύματα ανέφερε ότι η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τις ελληνικές αρχές είναι «ένα μεγάλο και φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός. Οι θεσμοί έχουν αρχίσει την αξιολόγησή του και θα αρχίσουν να το συζητούν με τις ελληνικές αρχές σύντομα. Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αποφευχθούν αντικίνητρα για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης».

Εξάλλου, για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τονίζει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος του ΕΜΣ, «το συντομότερο δυνατό».

Οι συνομιλίες πάντως αναμένονται σκληρές επίπονες και δύσκολες με τις διαρροές για τη στάση του ΔΝΤ να μιλούν για ακαμψία και εμμονή σε περικοπές κύριων συντάξεων και απελευθέρωση των απολύσεων.

Σύμφωνα με τις διαρροές, απαιτούν μεσοσταθμική μείωση 15% σε όλες τις συντάξεις, το εργασιακό θα είναι ένα από τα καυτά θέματα και τις ομαδικές απολύσεις που θέλει να ανοίξει τώρα το Ταμείο.

Η επικεφαλής Ντέλια Βελκουλέσκου κομίζει εντολές πίεσης στην Αθήνα, παρά την αποκάλυψη ότι το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος το 2010 με την αναδιάρθρωση του χρέους.

Άλλωστε, ο Πιερ Μοσκοβισί, είχε προειδοποιήσει ότι «στο τραπέζι βρίσκονται δύσκολα θέματα και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, όμως στόχος της Κομισιόν είναι να μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές».

Ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του χθες Κυριακή στην «Αυγή», δήλωνε αισιόδοξος πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Σχετικές ειδήσεις