ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια - σοκ για τη φορολογία, με ανώτατο συντελεστή έως και 50%!

Σενάρια - σοκ για τη φορολογία, με ανώτατο συντελεστή έως και 50%!

Στην οικονομική αγχόνη οδηγεί η κυβέρνηση την πλειοψηφία των φορολογουμένων. Τα νέα σενάρια για το που θα «κλειδώσει» η φορολογία μετά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι εφιαλτικά.

Το ένα σενάριο προβλέπει ενιαία φορολογική κλίματα για εισοδήματα απ’ όλες τις πηγές και συντελεστή έως 50% και το άλλο διαφορετικές κλίμακες με ανώτατο συντελεστή 50%!

Δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα με σκοπό να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα»! του δημοσιονομικού που ξεπερνά το 1,7 δισ., ευρώ.

Να επισημάνουμε ότι και οι δύο προτάσεις κατατέθηκες από τα την κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Πάντως, το ζήτημα δεν είναι εάν ο συντελεστής ανέβει στο 50% αλλά εάν σε αυτόν τον συντελεστή προστεθούν και εισοδήματα από διαφορετικές πηγές τα οποία μέχρι σήμερα φορολογούνται διαφορετικά. Για παράδειγμα: ενοίκια, τόκοι καταθέσεων, κέρδη από μετοχές κτλ.

Εάν επικρατήσει αυτό, τότε μιλάμε για την απόλυτη φορολογική τραγωδία! Μέχρι τώρα τα μερίσματα φορολογούνται με 10%, αλλά αφού έχουν φορολογηθεί τα κέρδη της επιχείρησης με 29% και συνεπώς ο συντελεστής φορολόγησης έχει ανέβει στο 36,1% (Marketfair).

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης;

Από το σύνολο των χωρών – μελών της ΕΕ, μόνον οκτώ χώρες διαθέτουν ανώτερο συντελεστή από 48%. Η διαφορά είναι πως αυτό αφορά στα μεγάλα ποσά που δηλώνονται. Για παράδειγμα, στη Γερμανία επιβάλλεται συντελεστής 42% για ποσά άνω των 52.882 ευρώ και 45% για ποσά άνω των 250.731 ευρώ!

Σχετικές ειδήσεις