ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάσμα κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα δάνεια

Χάσμα κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα δάνεια

Χάσμα χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στα κόκκινα δάνεια, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει αντιπρόταση θεσπίζοντας όρια προστασίας, και τους θεσμούς να μη φαίνονται να δεχτούν τίποτα λιγότερο από πλήρη απελευθέρωση.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Εν αναμονή της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση από τη Δευτέρα, ώστε ακολούθως να έρθουν και οι επικεφαλής των θεσμών - συνεχίζεται η προετοιμασία στην κυβέρνηση να γεφυρωθούν τα χάσματα και να επιτευχθεί η αξιολόγηση.

Για τα κόκκινα δάνεια, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει «γνήσια προσπάθεια» για την εφαρμογή του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί για τα «κόκκινα» δάνεια, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την ταχεία ολοκλήρωση του ελέγχου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, οι δανειστές θέτουν και θέμα πώλησης των εξυπηρετούμενων δανείων.

Η εφαρμογή της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια μαζί με το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό αποτελούν από τα καίρια σημεία διαφωνιών που πρέπει να επιλυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι δανειστές όμως εμφανίζονται ανυποχώρητοι στα κόκκινα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγύηση την πρώτη κατοικία και επιμένουν στη θέσπιση πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα πώλησής τους σε ξένα funds.

Ζητούν «απελευθέρωση» δηλαδή να μην ορίζει ο νόμος αλλά οι ίδιες οι τράπεζες τι θα πουλήσουν σε funds και τι όχι, ώστε προοπτική πώλησης να λειτουργήσει πιεστικά στους 25.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν και δεν πληρώνουν.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου οι συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων έχουν εξαιρεθεί της προοπτικής πώλησης σε funds και η κυβέρνηση είναι δατεθειμένη να επιμείνει στη θέσπιση ορίων προστασίας. Όμως η μάχη προβλέπεται σκληρή αφού τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν «στο άνοιγμα της αγοράς και την εις βάθος αντιμετώπιση των επισφαλειών».

Ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων δεν υπάρχει ευνϊκότερη αντιμετώπιση από την Κομισιόν, η οποία συντάσσεται με την άποψη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γιατί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θεωρείται δομικό για την εξυγίανση των τραπεζών.

Η αντιπρόταση της Αθήνας

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει την αντιπρότασή της, για την οποία έχει ήδη συζητήσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τις διοικήσεις των τραπεζών.
Κλειδί στην πρόταση της κυβέρνησης είναι η θέσπιση ορίων. Θα προτείνει, αναφέρουν πληροφορίες, την εξαίρεση των κόκκινων καταναλωτικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία με ύψος δανείου μέχρι τα 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, η κρίσιμη μάζα των κόκκινων καταναλωτικών δανείων είναι μέχρι 20.000 ευρώ και γιαυτό η πρόταση αυτή απορρίπτεται από τους δανειστές αφού θεωρούν ότι έτσι προστατεύονται όλοι.

Στο ιδιο πλαίσιο θα προτείνει την εξαίρεση από την προοπτική πώλησης σε fund και των κόκκινων δανείων ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι το ύψος των 250.000 ευρώ και των δανείων τω μεσαίων επιχειρήσεων μέχρι 500.000 ευρώ.

Επίσης η κυβέρνηση θα προτείνει την πλήρη και καθολική εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, κάτι που μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν γίνεται δεκτό.
Ωστόσο ακόμη και αν το θεσμικό πλαίσιο απελευθερωθεί και επιτραπεί η πώληση όλων των δανείων σε funds δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιδείξουν ενδιαφέρον τα funds ειδικά για την αγορά πακέτων δανείων με ακίνητα στις γειτονιές της Αθήνας....

Σχετικές ειδήσεις